Hoe bekom ik een rijgeschiktheidsattest?
Nadat u ingelogd bent op My Mediwet, kan u de informatiebrochure terugvinden over het onderzoek rijbewijs.
Deze link geeft u informatie over groep 1 en groep 2 rijbewijs, alsook de medische geschiktheid.
Eerst en vooral neemt u contact op met Mediwet voor een afspraak. De kandidaat moet een vragenlijst invullen en ondertekenen, een speciaal oogonderzoek ondergaan en een medisch onderzoek laten uitvoeren door een arbeidsarts van Mediwet. Indien de arbeidsarts het nodig acht bijkomende onderzoeken of verwijzingen te doen, zal hij dit kenbaar maken tijdens de consultatie. Pas na het evalueren van de gevraagde informatie kan bij een gunstig besluit het rijgeschiktheidsattest afgeleverd worden aan de aanvrager. In de andere gevallen kan het attest onmiddellijk afgeleverd worden. Hiermee moet u zich dan aanmelden bij de dienst rijbewijzen van uw domicilie samen met € 25 en een pasfoto als de foto op uw identiteitskaart niet meer gelijkend is.
OPGELET! Niet iedereen wordt geschikt bevonden voor een geneeskundige schifting (rijbewijs groep 2)
De begrippen rijgeschiktheidsattest en vakbekwaamheid worden nog al te vaak met elkaar verward.
Rijgeschikt zijn houdt in dat men geen lichamelijke of geestelijke aandoening of afwijking heeft die de functionele mogelijkheden zodanig beperkt dat dit een gevaar kan opleveren voor de veiligheid bij het besturen van een motorvoertuig. Het rijgeschiktheidsattest wordt door een erkende arts afgeleverd na een medisch onderzoek (in dit kader ook wel geneeskundige schifting voor chauffeurs genoemd) volgens de criteria voorzien in bijlage 6 van het K.B. betreffende de rijbewijzen.
Houders van een rijbewijs C (C, C+E, C1, C1+E) en D (D, D+E, D1, D1+E) en houders van het rijbewijs A, B en B+E die bezoldigd vervoer van personen uitoefenen, dienen te beschikken over een rijgeschiktheidsattest. Voor dit rijgeschiktheidsattest kan u bij Mediwet terecht.
Het rijgeschiktheidsattest, dat uitgereikt wordt door de arts, is geldig vanaf de datum van het medisch onderzoek tot maximaal 5 jaar erna. Op basis van dit document dient het gemeentebestuur op eender welk moment tijdens de geldigheid ervan, een nieuw rijbewijs af te leveren dat de vermelde einddatum van rijgeschiktheid overneemt. Sommige gemeentebesturen vragen dat het rijgeschiktheidsattest “recent afgeleverd” zou zijn en stellen bijvoorbeeld een termijn van 3 of 6 maanden voorop.
Volgens het Centrum voor Rijgeschiktheid en Voertuigaanpassing (CARA) is dit niet correct en mag betrokkene zich de dag voor de vervaltermijn van 5 jaar aanmelden. (Hij zal dan wel slechts 1 dag in orde zijn.)
De vakbekwaamheid is een aanvulling van het rijbewijs, verplicht voor de meeste professionele bestuurders met een rijbewijs van de categorieën C en D. Voor de verlenging van de geldigheid van dit essentieel onderdeel van het rijbewijs dient de houder per 5 jaar 35 uur nascholing te volgen. Het bewijs van vakbekwaamheid wordt op het rijbewijs aangeduid met de code 95 bij de betrokken categorieën.
Andere bronnen zijn: www.belgium.be/nl/mobiliteit
- Wat is het nut van een bedrijfsbezoek ?
- Hoe verloopt een re-integratietraject?
- Wat is een jaaractieplan (JAP) en/of een globaal preventieplan (GPP)?
- Kan ik via Mediwet een griepvaccinatie voor mijn werknemers verkrijgen?
- Wat zegt de wetgeving inzake het medisch toezicht over het bewerken, behandelen en verhandelen van onverpakte voedingswaren en levensmiddelenhygiëne?
- Kan ik griep bij mijn werknemers voorkomen?
- Kan ik nog wel griep krijgen als ik me aan de coronamaatregelen houd?
- Kan ik tegelijkertijd ziek worden van griep en COVID-19?
- Ik wil het griepvaccin niet halen omdat ik bang ben dat ik vlak erna meer kans heb om COVID-19 te krijgen. Wat kan ik het beste doen?
- Is het dit jaar belangrijker dan anders dat ik een griepvaccin haal vanwege de COVID-19-pandemie?
- Kan het coronavirusvaccin worden opgenomen in één vaccin samen met het griepvaccin?
- Ik ben besmet met het coronavirus. Kan ik het griepvaccin halen of is het beter om de vaccinatie uit te stellen?
- Ik heb nog steeds klachten nadat ik het coronavirus heb gehad. Kan ik het griepvaccin halen of is het beter de vaccinatie uit te stellen?
- Ik heb COVID-19 doorgemaakt. Werkt het griepvaccin dan nog wel?
- Voor wie is de ‘nieuwe periodiciteit’ niet van toepassing?
- Hebben deze wijzigingen een invloed op uw dienstverlening aan mij?
- Kan mijn werknemer nog een medisch onderzoek aanvragen als hij daar nood aan heeft?
- Wat gebeurt er precies tijdens het gezondheidstoezicht in het tussenliggende jaar?
- Betekent de nieuwe periodiciteit dat de werknemers maar om de 2 jaar op onderzoek gaan?
- Waar vind ik de laatste informatie betreffende het coronavirus?
- Wat wordt precies bedoeld met ‘nieuwe periodiciteit’?
- Kan mijn arbeidsarts een controle uitvoeren bij zieke medewerkers?
- Waarom is deze nieuwe regeling rond periodiciteit ontstaan?
- Mijn beeldschermwerkers zijn nog nooit op medisch gezondheidstoezicht moeten gaan, nochtans zijn zij ook blootgesteld aan risicofactoren: bv. beeldschermwerk of psychosociale lasten. Is bij hen een gezondheidstoezicht aangewezen of niet?