Tips om zorg te dragen voor jouw mentale gezondheid in turbulente tijden
De coronacrisis kan heel wat negatieve emoties met zich meebrengen zoals angst, stress en somberheid. Deze ervaren emoties zijn normale reacties op een abnormale situatie. Het is oké om dit te voelen en bovendien onvermijdbaar. Hieronder vind je verschillende tips om terug balans te vinden in jezelf.
RICHT JE FOCUS OP WAAR JE WEL EEN IMPACT OP HEBT
Er komen momenteel heel veel zaken op ons af waar we geen invloed op hebben en we worden gedwongen om de situatie te ondergaan. Dit is geen fijne ervaring omdat we van nature graag een gevoel van controle hebben. De beste manier om hiermee om te gaan is om te focussen op de zaken waar we wel een invloed op hebben. Probeer een onderscheid te maken tussen de zaken waar je géén invloed op hebt (vb. het coronavirus, de beperkingen in onze vrijheid, de duur van de maatregelen, de scholen die gesloten zijn, technische werkloosheid …) en zaken waar je wél invloed op hebt (vb. handenwassen, social distancing, voldoende bewegen, gezond eten, werken aan je mentale veerkracht …). Focus je op de zaken waar je wel een impact op hebt en zet bezorgdheden om in actie.
ADEM STRESS WEG!
Wist je dat ons brein en ons hart continu met elkaar communiceren? Stress zorgt voor een hogere hartslag. Ontspanning zorgt voor een lagere hartslag. Je hart past zich dus aan, aan de signalen die het van jouw brein krijgt. Uit onderzoek blijkt dat we dit ook kunnen omdraaien! Met andere woorden: ons hart kan ons brein positief beïnvloeden! Door oefeningen gericht op onze ademhaling en hartslag, kunnen we stress en angst verminderen. Als we inademen stijgt onze hartslag en als we uitademen daalt onze hartslag. Inademen is een duwtje op de gaspedaal en uitademen is op de rem gaan staan. Mensen die dit bewust oefenen, voelen zich na een tijdje gezonder, minder gestresseerd, dicht bij zichzelf en rustiger.
Ademhalingsoefening 1:
Adem 4 tellen in. Houd vervolgens 7 tellen je adem in en adem 8 tellen uit. Herhaal dit maximaal 5 maal.
Ademhalingsoefening 2:
BEWEEG VOLDOENDE
Het is belangrijk om een actieve levensstijl te behouden, zoals fietsen, lopen en wandelen. Beweging zorgt voor heel wat positieve effecten op je brein, het helpt namelijk om je hoofd leeg te maken en mentale rust te vinden. Stel jezelf elke dag een doel voor ogen. Een wandeling tijdens de lunch in de natuur, 10 000 stappen zetten, de hond eens extra uitlaten ... Of zet een timer die elk half uur afgaat, zodat je zeker ook eens van jouw stoel komt (voordeel: geen boze blik van een collega dat er alweer een alarm afgaat). Ga om 10u en 15u twee keer de trappen in huis op en af, doe aan bureauyoga, squat even tussendoor of ga 10 keer op de tippen van de tenen staan. Of sta even recht, neem de telefoon en bel even naar een collega om te vragen hoe het gaat.
YOGA
Een vorm van beweging die momenteel sterk aan populariteit wint, is yoga. Terecht, want onderzoek toont aan dat yoga heel wat positieve effecten heeft op lichaam en geest doordat het ons zenuwstelsel tot rust brengt en op die manier helpt om stressklachten te verminderen. Is de drempel om je yogamat uit te rollen nog te groot? Probeer dan eens stoelyoga of eenvoudige stretchoefeningen die je aan je bureau kan doen.
FOCUS OP HET HIER EN NU
Door de onzekerheid waarmee we momenteel geconfronteerd worden bestaat de kans dat we vervallen in piekeren, doemdenken en worstcasescenario’s, waardoor onze angst alleen groter wordt. Een krachtig middel hiertegen is om te focussen op het hier en nu en je aandacht terug te brengen naar de huidige situatie: momenteel ben je gezond, momenteel heb je voldoende eten ... Je kan worstcasescenario’s ook tegengaan door na te denken over bestcasescenario's.
Vind je het moeilijk om de knop daar boven uit te schakelen? Ga dan wandelen en richt je aandacht op de natuur. Benoem tijdens het wandelen (in gedachten) alles wat je ziet: gras, boom, hek, appel ... Wandelen zorgt ervoor dat jouw lichaam zich kan ontspannen, waardoor je beter kan omgaan met moeilijke situaties.
BLIJF IN CONTACT
De mens is een sociaal wezen en de nood aan verbondenheid is een basisbehoefte die we allemaal ervaren. Zeker nu is sociale steun extra belangrijk, hou dus contact met vrienden, familie, collega’s, ook al is het in een aangepaste vorm. We bevinden ons momenteel allemaal in dezelfde situatie en lopen tegen gelijkaardige dingen aan. Durf ook praten over wat deze situatie met je doet, want het delen van emoties helpt en verbindt ons.
DRIE POSITIEVE DINGEN
Sta dagelijks stil bij drie positieve gebeurtenissen die je vandaag zijn overkomen. Hoe klein ook! Schrijf ze op in een dagboek. We worden in de huidige situatie dagelijks overspoeld met nieuws dat inspeelt op onze angsten. Hoewel het coronavirus een grote impact heeft op ons dagelijks functioneren, bestaat er ook nog een leven ‘naast corona’. Met deze oefening trainen we ons brein om naast al het negatieve nieuws dat op ons afkomt, ook aandacht te hebben voor alles wat wel goed gaat en ons gelukkig maakt. Dat hoeven geen grootse dingen te zijn. Toon Hermans formuleerde het mooi: “Er zijn geen grote vuren die ons koude hart verwarmen, het zijn de kleine vonkjes die dat doen”.
GENIET
Maak een lijst van 15 dingen die jou gelukkig maken en energie geven. Kies dingen die gezien de huidige situatie mogelijk zijn. Probeer elke dag één eenvoudig ding te doen dat je gelukkig maakt. Je kan deze oefening ook als gezin uitproberen. Laat iedereen een aantal dingen opsommen die hem/haar gelukkig maken en energie geven, en werk deze lijst -samen- af. Ideale teambuilding! De huidige situatie durft veel van onze energiereserves te vragen. Zie dat je voldoende tijd spendeert aan het aansterken van jouw “mentaal kapitaal”. Je kan dit vergelijken met echt geld: je inkomsten en uitgaven moeten in evenwicht zijn. Tijd maken voor dingen die jou gelukkig maken, is de beste manier om aan je inkomsten te werken.
NOOD AAN EEN LUISTEREND OOR? MEDIWET IS ER VOOR JE!
Ook in deze Corona-tijden staan we voor je klaar. Onze psychosociale dienst is telefonisch en online beschikbaar voor de opvang van medewerkers, leidinggevenden en werkgevers, die momenteel geconfronteerd worden met specifieke uitdagingen en gevoelens van angst, onmacht, controleverlies, frustratie, verdriet … Onze psychosociale medewerkers bieden een luisterend oor en kunnen je bijstaan met tips en advies rond verschillende thema’s:
-
Heb je het mentaal lastig? Maak je jezelf zorgen?
-
Worstel je met gevoelens van angst, depressie of paniek?
-
Ervaar je problemen op het werk die wegen op je mentaal welzijn?
-
Word je geconfronteerd met ongewenst gedrag op het werk?
-
…
In geval van ernstige crisissituatie wordt er doorwezen naar gepaste hulpdiensten.
Tijdens de kantooruren kan je bellen naar 09 221 06 07 of 03 205 69 70. Via optie 4 in het keuzemenu word je doorverbonden met een psychosociaal hulpverlener. Je kan ook je contactgegevens doorsturen naar psychosoc@mediwet.be, dan contacteren we jou zo snel mogelijk om online of telefonisch, een vertrouwelijk intakegesprek in te plannen.