Het verschil tussen hartstilstand, hartinfarct en hartfalen
Hartstilstand, hartinfarct en hartfalen, termen die tegenwoordig –jammer genoeg- steeds meer opduiken in de actualiteit. Maar wat is nu precies het verschil?
Bij een hartstilstand stopt het hart met kloppen en pompt het geen bloed meer rond door ernstige ritmestoornissen. Hierdoor krijgen de organen geen zuurstof meer en raakt het slachtoffer al snel buiten bewustzijn. De (normale) ademhaling stopt. In dit geval is alert reageren de boodschap. Bel 112 en reanimeer. Wordt binnen de 6 minuten gebruik gemaakt van een AED-toestel dan biedt dit de grootste kans op overleving.
Bij een hartinfarct daarentegen raakt een kransslagader van het hart verstopt. Daarbij krijgt een deel van het hart geen bloed en dus geen zuurstof meer. De patiënt krijgt klachten zoals zweten, misselijkheid en een drukkende pijn midden op de borst die kan uitstralen naar bovenarmen, kaken, rug en maagstreek. Als deze klachten langer dan 5 minuten aanhouden is, bel dan zeker 112. Het is bij deze symptomen trouwens sowieso aan te bevelen zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Verliest het slachtoffer het bewustzijn en stopt het met ademen start dan onmiddellijk de reanimatie tot de hulpdiensten er zijn.
Hartfalen, tot slot, is een chronische aandoening. Het is een verzamelnaam voor verschijnselen en klachten waarbij het hart minder goed werkt. Hierdoor neemt de pompfunctie af en stroomt er dus onvoldoende bloed door het lichaam. Initieel merkt men hiervan niets maar na verloop van tijd ontstaan klachten als vermoeidheid, kortademigheid en het vasthouden van vocht in de benen. Door het gebruik van geneesmiddelen kunnen deze klachten onder controle gehouden worden. Uiteraard is ook een gezonde levensstijl van belang: gezond eten, niet roken, genoeg bewegen en, indien nodig, afvallen.
Bronnen: www.hartstichting.nl/getmedia/98bf307c-0ab3-40ee-9c78-30736acd2f89/factsheet-hartstichting-hartstilstand-hartinfarct-hartfalen.pdf
www.cardioservice.eu/informatie/het-verschil-tussen-een-hartstilstand-hartfalen-en-hartinfarct/