Gevaar voor legionella?
De informatie in dit artikel is gebaseerd op de expertise en het onderzoek van de artsen en milieudeskundigen van het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid.
Wat is legionella en hoe word je ziek?
Legionella is een longontsteking die veroorzaakt wordt door de legionellabacterie. Deze bacteriën bevinden zich in de bodem en in water, meestal in kleine aantallen, die geen gevaar vormen. De legionellabacterie vormt pas een probleem als ze zich heeft kunnen vermenigvuldigen. Dit gebeurt vooral in stilstaand water met een temperatuur tussen 20 en 50 graden. Besmetting ontstaat door inademing van zeer kleine, besmette waterdruppeltjes die verneveld worden. Je kunt niet besmet raken door het drinken van water. De ziekte is niet overdraagbaar van de ene persoon op de andere. Ook huisdieren kunnen niet besmet worden.
Wat kan ik doen om mij te beschermen?
Preventief kan je niets doen. We willen benadrukken dat de kans dat je ziek wordt sowieso klein is, ook al zou de besmettingsbron nog niet verdwenen zijn. Zelfs als je in contact komt met de bacterie en die inademt, dan nog zullen de meeste mensen er niet ziek van worden. Binnen blijven is helemaal niet nodig. Aangezien de bron van de besmetting ook niet in een woning zit, is het veilig om het water van de kraan te gebruiken zoals altijd, om te drinken, douchen, wassen, voor waterspelletjes met de kinderen, etc.
Krijg je koorts, ben je kortademig en moet je hoesten, ga dan langs bij je huisarts. De huisartsen in de regio zijn verwittigd en zijn extra aandachtig voor de symptomen van legionella.
Waar kan ik terecht met mijn vragen?
Op de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid vind je de laatste stand van zaken en zullen updates verschijnen zodra er meer nieuws is.
Heb je nog vragen, dan kan je ook terecht bij de informatiedienst van de Stad Gent: Gentinfo, op 09 210 10 10.