Griep (influenza)
Ziektebeeld
Het griepvirus is één van de bekendste virussen. Het veroorzaakt een ziekte die meestal gepaard gaat met hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn, droge prikkelhoest, keelpijn, neusloop of verstopte neus, vermoeidheid en gedaalde eetlust. In sommige gevallen kunnen er meer ernstige verwikkelingen optreden zoals longontsteking en het verergeren van bestaande chronische aandoeningen zoals astma, diabetes en hartkwalen. Bij verzwakte personen (hoogbejaarden en baby’s) kan griep eventueel dodelijk zijn. Er zijn verschillende stammen (A, B, C), subtyes (gekenmerkt door een nummer). Het virus wijzigt constant van opbouw doorheen de tijd. Het virus wordt overgedragen via het inademen van zeer kleine druppeltjes die verspreid worden via hoesten, niezen, lachen en zingen. Overdracht gebeurt door direct contact met druppeltjes van besmette persoon of voorwerpen. De besmette persoon is nadien op zijn beurt besmettelijk gemiddeld 1 dag vóór tot een 4-tal dagen na het verschijnen van de symptomen. Het duurt 1 tot 4 dagen vooraleer de besmetting uitbreekt.
Vaccinatie
Omdat de kenmerkende eiwitten aan de buitenkant constant veranderen, is ieder jaar opnieuw een andere inenting tegen griep noodzakelijk. Vaccinatie is, naast hand-, hoest- en nieshygiëne, de belangrijkste maatregel om infectie te voorkomen. De beste periode voor vaccinatie is meestal tussen eind oktober en begin december. Het is wel zo dat gevaccineerde personen eventueel nog wel griep kunnen krijgen, maar het gaat dan meestal om een minder zware vorm. Inenten is ten zeerste aanbevolen voor verzwakte personen én voor mensen werkzaam in de gezondheidssector (deze verspreiden gemakkelijk het virus door hun werkzaamheden).
Toch kan ook voor jonge, gezonde personen een jaarlijkse vaccinatie zinvol zijn. Vanaf 50 jaar is er immers een toenemend risico op een ernstige complicatie (zoals een longontsteking) na het doormaken van griep, maar ook om risico's op besmetting binnen het bedrijf te beperken kan de griepvaccinatie bij jongere werknemers worden geadviseerd.
Op vraag van het bedrijf kan jaarlijks in het najaar een vaccinatiecampagne opgestart worden. U ontvangt van ons een mailing waarin gepeild wordt naar uw interesse in griepvaccinatie voor uw medewerkers. Indien u echter geen mailing van ons ontvangen heeft, kan u ons gerust zelf ook contacteren via griep@mediwet.be.
FAQ rond griep
Kan ik nog wel griep krijgen als ik me aan de coronamaatregelen houd?
De kans om griep te krijgen neemt af als u zich aan alle coronamaatregelen houdt. De kans op griep wordt nog kleiner als u de griepprik haalt. U kunt ondanks alle maatregelen toch griep krijgen, maar dan kan het griepvaccin u nog steeds beschermen tegen de ernstige gevolgen van griep.
Kan ik tegelijkertijd ziek worden van griep en COVID-19?
Het is mogelijk dat mensen griep en COVID-19 tegelijk krijgen tijdens het griepseizoen, maar die kans lijkt klein. De preventiemaatregelen tegen het coronavirus helpen ook tegen de verspreiding van griep. Het gaat om twee verschillende infectieziekten die worden veroorzaakt door verschillende virussen. Mensen raken besmet door contact met slijm, speeksel, snot door hoesten of niezen van besmette mensen.
De klachten van griep en COVID-19 lijken op elkaar.
Ik wil het griepvaccin niet halen omdat ik bang ben dat ik vlak erna meer kans heb om COVID-19 te krijgen. Wat kan ik het beste doen?
U kunt het griepvaccin veilig halen. Er is nooit aangetoond dat mensen in de dagen na de vaccinatie vatbaarder zijn voor een infectie. Uw weerstand vermindert niet na een griepvaccin, wel integendeel. Vraag de huisarts om advies als u vragen hebt over uw specifieke gezondheidstoestand of twijfelt.
Is het dit jaar belangrijker dan anders dat ik een griepvaccin haal vanwege de COVID-19-pandemie?
Als u in de doelgroep van het griepvaccin valt, loopt u meer risico om ernstig ziek te worden van griep. Het vaccin is net als andere jaren de beste bescherming tegen griep en de ernstige gevolgen van griep. Na het griepvaccin is de kans kleiner dat u griep krijgt. En als u wel griep krijgt, wordt u er meestal minder ziek van.
Veel mensen in de doelgroepen voor het griepvaccin, de ‘risicogroepen’, hebben ook kans om ernstiger ziek te worden van het coronavirus (dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt). Als u flink ziek wordt van griep en vervolgens COVID-19 krijgt dan kan dit mogelijk tot zwaardere complicaties leiden.
De griepvaccinatie helpt dus om zo gezond mogelijk te blijven. Daarnaast kan het halen van het griepvaccin ook helpen om de druk op de gezondheidszorg te verminderen.
Kan het coronavirusvaccin worden opgenomen in één vaccin samen met het griepvaccin?
Neen, dat kan (voorlopig) nog niet.
Ik ben besmet met het COVID-19-virus. Kan ik het griepvaccin halen of is het beter om de vaccinatie uit te stellen?
Het is aangeraden om te wachten tot u 'uitgeziekt' bent.
Ik heb nog steeds klachten nadat ik het coronavirus heb gehad. Kan ik het griepvaccin halen of is het beter de vaccinatie uit te stellen?
U kan het griepvaccin laten plaatsen. Bij twijfel neem contact op met uw huisarts.
Ik heb COVID-19 doorgemaakt. Werkt het griepvaccin dan nog wel?
Het griepvaccin is dan nog steeds werkzaam.