Nieuwsbrief - Update 06 december 2024

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • OiRA psychosociale risico's
  • Extra datum voor 'Intervisie voor vertrouwenspersonen'
 
 
OiRA psychosociale risico's
 

OiRA psychosociale risico's

 

Sedert kort is er, naast de OiRA voor land- en tuinbouw waar we in onze vorige nieuwsbrief naar verwezen, ook een nieuwe OiRA psychosociale risico's (PSR). Investeren in psychosociaal welzijn is belangrijk. Want werknemers die zich goed voelen in hun job, hebben een gunstig effect op de onderneming. 

OiRA staat voor 'Online interactive Risk Assessment' (“Online interactieve Risicoanalyse”) en is een door de overheid aanvaarde, eenvoudige digitale tool om een risicoanalyse op te maken binnen KMO’s. 

Gezien kleine(re) bedrijven vaak beperkte kennis en middelen hebben om een risicoanalyse op te maken, heeft het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) de OiRA-tool ontwikkeld. Samen met nationale vakorganisaties en de overheid wordt deze tool, binnen verschillende Europese landen, voor verschillende sectoren uitgewerkt.  

In de tool worden aan de hand van vragen de risico’s geïnventariseerd. Daarnaast wordt er ook toelichting gegeven bij de geïnventariseerde risico’s en worden er preventiemaatregelen voorgesteld. Deze preventiemaatregelen kunnen dan, via de tool, worden opgenomen in een actieplan.

Bedrijven zonder preventieadviseur niv. I of II dienen deze risicoanalyse ter advies nog voor te leggen aan de Externe dienst voor welzijn en preventie op het werk. Ook dit kan via de online tool.

Staat de psychosociale risicoanalyse bij u ook in het jaaractieplan voor 2025? Neem dan zeker contact op met onze psychosociale dienst via psychosoc@mediwet.be om de verschillende mogelijkheden te bekijken.

Bron: Beswic

 
Naar de OiRA-risicoanalyses
 
Extra datum voor 'Intervisie voor vertrouwenspersonen'
 

Extra datum voor 'Intervisie voor vertrouwenspersonen'

 

Intervisie voor vertrouwenspersonen - Online - Extra datum

De Codex over het welzijn op het werk benadrukt opnieuw de noodzaak tot regelmatige intervisiemomenten voor interne vertrouwenspersonen. Elke vertrouwenspersoon dient jaarlijks éénmaal een (halve) dag intervisie te volgen om zijn kennis up-to-date te houden en de specifieke vaardigheden, eigen aan deze rol, te verwerven en onderhouden. Een intervisiemoment is tevens hét moment bij uitstek om in een vertrouwelijk kader ervaringen uit te wisselen en inzichten te verdiepen. 

Deze intervisiemomenten voor vertrouwenspersonen bieden u de kans om, samen met andere vertrouwenspersonen van diverse organisaties, eigen cases te bespreken onder begeleiding van een preventieadviseur psychosociale aspecten van Mediwet. Wettelijke en theoretische kaders worden opgefrist en aangevuld. Actuele thema’s worden besproken en geanalyseerd. Deze intervisie geeft vertrouwenspersonen de kans om hun kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen en de uitdagingen als vertrouwenspersoon met een open en veerkrachtige blik te (blijven) benaderen.

U kan deze opleiding dit jaar nog online volgen op 17/12/2024. Schrijf u hier in. Op onze website vindt u ook nog tal van andere boeiende opleidingen en workshops terug.

 

 
Naar onze opleidingen