Nieuwsbrief - Update 31 mei 2024

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Checklist voor de veiligheid en het welzijn van de werknemer-fietsgebruiker
  • Huidkanker en de zon
  • 8 juni: Dag van het Werkplezier
  • Opleiding in de kijker
 
 
Checklist voor de veiligheid en het welzijn van de werknemer-fietsgebruiker
 

Checklist voor de veiligheid en het welzijn van de werknemer-fietsgebruiker

 

De Secretariaten van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) en de Nationale Arbeidsraad (NAR) publiceerden in februari 2024 een checklist voor de werknemer-fietsgebruiker. Reden daarvoor? In de voorbije twee decennia kende de fiets als vervoermiddel in alle gewesten een sterke stijging. Die opwaartse trend wordt ook waargenomen in het kader van het woon-werkverkeer.

Daardoor rees steeds meer de vraag naar verplichtingen voor werkgevers die verband houden met de veiligheid en het welzijn van werknemers die de fiets gebruiken voor hun woon-werkverkeer of in uitvoering van hun werk. In de publicatie kan u een aantal verplichtingen met betrekking tot het gebruik van de fiets op en op weg naar het werk terugvinden. U kan de checklist raadplegen op de website van de NAR en CRB.

Bron: beswic.be

 
Meer informatie
 
 

Huidkanker en de zon

 

Ongeveer één op drie van alle kankers is een vorm van huidkanker. Daarmee is huidkanker de meest voorkomende kanker. Een groot deel van de huidkankers zijn te vermijden door zich goed te beschermen tegen UV-straling van zowel zon als zonnebank.

Tweejaarlijks monitort de Stichting tegen Kanker door middel van een marktonderzoek de evolutie van de kennis, attitude en het gedrag van de Belgen in verband met UV-bescherming. De resultaten van de UV-monitor 2023 tonen aan dat de kennis over de gevaren van de zon afneemt, niettegenstaande mensen meer toegang tot informatie hebben.

Mits een goede bescherming tegen UV-stralen vanaf de kindertijd, kunnen de meeste huidkankers vermeden worden. Het volstaat niet zich maar éénmaal per dag in te smeren met zonnecrème. Mythes zoals het feit dat u eerst zou moeten verbranden om beter te bruinen duiken steeds vaker op. Jongeren en mannen blijken het minst op de hoogte zijn van de gevaren van UV-straling.

Buitenwerkers verbranden vaker en ernstiger. Ze lopen ook meer kans op het krijgen van voorstadia van huidkanker en huidkanker zelf. Het is essentieel dat werkgevers zonnebrandcrème verstrekken, beschermende kleding en toegang tot schaduwrijke rustplaatsen voorzien.

In de Codex over Welzijn op het Werk, Boek V, Hoofdstuk V staat beschreven welke maatregelen getroffen kunnen worden om de blootstelling aan rechtstreekse zonnestraling aan te pakken.

Bron: Ondanks preventie neemt huidkanker toe - Stichting tegen Kanker

 
Meer informatie
 
 

8 juni: Dag van het Werkplezier

 

Zich goed voelen op het werk is een bron van arbeids- en levensvreugde. Sedert 2022 vieren we in België op 8 juni de Dag van het Werkplezier. Op die dag wil onze federale overheid het belang van zich goed te voelen op het werk onder de aandacht brengen. Werktevredenheid bevordert immers de productiviteit, de creativiteit en het welzijn van de werknemer.

Ook u, als werkgever, kan daar aan bijdragen. Op de website ikvoelmegoedophetwerk.be kan u allerlei tips en trick terugvinden over hoe u het mentaal welzijn van uw medewerkers kan bevorderen. De site wil u helpen het welzijn op het werk, alsook het preventiebeleid binnen uw organisatie te verbeteren.

Bron: ikvoelmegoedophetwerk.be

 
Meer informatie
 
Opleiding in de kijker
 

Opleiding in de kijker

 

Dag van de Preventieadviseur

Mediwet nodigt u, zoals elk jaar, graag uit op de 35ste Dag van de Preventieadviseur. Deze gaat door op dinsdag 4 juni 2024.

Voor deze contactdag trekken wij graag de kaart van werknemersparticipatie. We leggen daartoe vier troeven op tafel.

  • Harten: We staan stil bij het huishoudelijk reglement van een CPBW-werking. Voor sommigen een gepast moment om nog eens stil te staan bij het bestaande reglement. Voor anderen een mooi startpunt voor een bedrijfseigen document.
  • Klaveren: De rol van een preventieadviseur in de werking van het CPBW.
  • Ruiten: Gezien veranderde wetgeving staan wij stil bij de opdracht van een vertrouwenspersoon. Voor bedrijven met meer dan 50 medewerkers werd deze functie recent verplicht. Gezien er binnen het CPBW een consensus moet zijn rond de aanstelling van een vertrouwenspersoon staan we graag stil bij de rol en mandaat binnen een interne dienst.
  • Schoppen: Omdat niet elke organisatie een verkozen werknemersafvaardiging kent, staan we stil bij rechtstreekse participatie (een topic dat meer dan geregeld terugkomt in inspectieverslagen van toezicht welzijn op het werk).

Het volledige programma kan u nalezen op onze website. Schrijf u hier in voor onze Dag van de Preventieadviseur. Op onze website vindt u ook nog tal van andere boeiende opleidingen en workshops terug.

 
Naar onze opleidingen