Nieuwsbrief - Update 23 februari 2024

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Fedris erkent 2 nieuwe huidaandoeningen
  • 1 maart 2024: Complimentendag
  • Opleiding in de kijker
 
 
 

Fedris erkent 2 nieuwe huidaandoeningen

 

Fedris heeft de lijst van beroepsziekten uitgebreid met 2 nieuwe huidaandoeningen: actinische keratosen en plaveiselcelcarcinoom.

Maar wat is dat nu precies? Actinische keratosen zijn ruw aanvoelende plekjes op de huid. De grootte hiervan kan variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters. Vaak verschijnen er meerdere plekjes gelijktijdig. Deze kunnen pijnlijk aanvoelen. Meerdere actinische keratosen kunnen evolueren tot een vorm van huidkanker, nl. plaveiselcelcarcinoom.

Dergelijke plekjes ontstaan als de huid langdurig is blootgesteld aan ultraviolette straling. Bijvoorbeeld afkomstig van zonlicht. In dat geval spreken we over een natuurlijke blootstelling. De UV-index in het weerbericht is een indicator van de mate aan blootstelling.

Buitenberoepen die in aanmerking komen zijn o.a. dakdekker, hovenier, tuinbouwer, bouwvakker die hoofdzakelijk buiten werkt, werknemer van wegenbouw,...

Opdat deze ziekte erkend zou worden door Fedris moet er voldaan worden aan 3 voorwaarden:

  • Werken in de privésector of bij een lokale of provinciale overheid
  • Minstens 6 actinische keratosen per aan de zon blootgestelde huidzone hebben
  • Blootgesteld zijn aan een professioneel risico


Bron: Fedris

 
Meer informatie
 
1 maart 2024: Complimentendag
 

1 maart 2024: Complimentendag

 

Op vrijdag 1 maart is er opnieuw de jaarlijkse complimentendag. Met complimenteren laat u iemand anders weten dat hij/zij het goed doet. Het heeft een positief effect op de houding, motivatie én het zelfvertrouwen van mensen. Dé dag bij uitstek dus om oprechte aandacht en persoonlijke waardering te tonen aan uw partner, kinderen, familie maar ook aan medewerkers en collega's.

Maar hoe geeft u het best een compliment? Hieronder enkele tips waar u als werkgever of leidinggevende rekening mee kan houden:

  • Geef alleen een compliment als u het echt meent en gebruik ook de naam van diegene die je aanspreekt.
  • Maak het compliment specifiek en persoonlijk. Geef dus een compliment voor een specifieke situatie en over de persoonlijke eigenschappen van de werknemer.
  • Individuele complimenten hebben meer effect dan complimenten aan een heel team.
  • Laat een compliment niet onmiddellijk volgen door een 'maar' en gebruik het ook niet om meteen iets te vragen aan die persoon.
  • Geef uw medewerkers op regelmatige basis complimenten.

Complimenten geven? Het is niet altijd evident. Maar ze ontvangen kan soms ook ietwat ongemakkelijk zijn. Neem zeker de tijd om te genieten van het compliment en bagatelliseer het niet. U heeft het verdiend! Bovendien hoeft u zich niet verplicht te voelen om meteen een compliment terug te geven. Dat geeft de persoon die u een compliment gaf soms een ongemakkelijk gevoel.

Maar vergeet ook uzelf af en toe niet een complimentje te geven. Vaak zijn we veel te kritisch voor onszelf. Onszelf afbreken is veel makkelijker. Nochtans komt het geven van een compliment aan onszelf ook ons gevoel van eigenwaarde en ons zelfvertrouwen ten goede.

 
 
Opleiding in de kijker
 

Opleiding in de kijker

 

Workshop 'Opstarten globale risicoanalyse in een KMO'

Deze workshop is voor iedereen die zonder voorkennis een globale risicoanalyse wil opmaken.

Tijdens deze workshop starten wij samen met u een globale risicoanalyse op. Aan de hand van praktische voorbeelden en sjablonen kan u zelf aan de slag gaan.

U kan deze opleiding online volgen zowel in het voorjaar als in het najaar. De eerstkomende sessie is op 14/03/2024. Meer informatie en/of inschrijven? Klik dan hier. Op onze website vindt u ook nog tal van andere boeiende opleidingen en workshops terug.

 
Naar onze opleidingen