Nieuwsbrief - Update 24 maart 2023

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Blijf gezond door te deconnecteren
  • Koninklijk besluit in kader van verstrenging asbestregelgeving op de werkvloer
  • 7 april 2023: Wereldgezondheidsdag
  • Opleiding in de kijker
 
 
Blijf gezond door te deconnecteren
 

Blijf gezond door te deconnecteren

 

In onze moderne werkcultuur hebben digitale technologieën veel voordelen gebracht, waaronder meer flexibiliteit en sociale verbondenheid. Helaas gaat dit ook gepaard met verschillende nadelen zoals het gevoel altijd "aan" te staan en verminderde efficiëntie. Onderzoek van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) toont aan dat de helft van de Vlaamse werknemers vaak of altijd bereikbaar is buiten de werkuren. Permanent bereikbaar zijn vormt een gezondheidsprobleem, met een verhoogde kans op burn-out tot gevolg.

Om dit probleem aan te pakken, is het recht op deconnectie opgenomen in de arbeidsdeal. Sedert 1 januari 2023 moeten organisaties die twintig of meer werknemers tewerkstellen akkoorden sluiten over het recht op deconnectie. Concreet betekent dit dat werknemers het recht hebben om buiten werktijd niet bereikbaar te zijn en dus geen oproepen te beantwoorden, e-mails te lezen of vragen te beantwoorden.

Mediwet maakte hierrond een beleidsdocument deconnectie op. Dit document biedt meer inzicht in de wettelijke verplichtingen met betrekking tot deconnectie en hoe bedrijven een eigen beleid kunnen opstellen om werknemers te helpen gezond te blijven door te deconnecteren. U kan het document raadplegen door in te loggen via ons online platform My Mediwet (onder ‘Publicaties’ – zoekterm: deconnectie)

Voor meer informatie en/of ondersteuning bij het uitwerken en implementeren van uw beleid rond deconnectie kan u terecht bij de psychosociale dienst van Mediwet op het e-mailadres psychosoc@mediwet.be.

 
Naar My Mediwet
 
 

Koninklijk besluit in kader van verstrenging asbestregelgeving op de werkvloer

 

De wijzigingen in het KB Asbest hebben voornamelijk betrekking op de inventaris, de luchtmetingen, het werkplan en de preventiemaatregelen. Het gewijzigd KB trad in werking op 9 maart 2023.

Het verplicht opmaken en bijwerken van de asbestinventaris door de werkgever was al voorzien. Met de huidige wijziging dient er minimaal jaarlijks een update uitgevoerd te worden. Tevens moet er een actualisatie zijn na elke gebeurtenis of actie die aanleiding geeft tot een verandering in de toestand van het aanwezige asbesthoudend materiaal, na verwijdering van asbesthoudend materiaal, en na detectie van asbesthoudend materiaal dat nog niet in de inventaris is vermeld.
Ook moeten de preventieadviseur arbeidsveiligheid en de arbeidsarts bij elke update hun schriftelijk advies geven en dient deze informatie aan het Comité Preventie en Bescherming op het werk te worden voorgelegd.

Voor de aanvang van werkzaamheden waarbij asbestblootstelling mogelijk is (zoals sloopwerken of asbestverwijdering) moet de bestaande (visuele) asbestinventaris uitgebreid worden met een destructieve inventaris. Er wordt nu verduidelijkt dat de werkgever-opdrachtgever van deze werkzaamheden verantwoordelijk is voor het uitvoeren van destructieve monsternemingen en het opmaken van deze bijkomende destructieve inventaris.

Het vooraf opgemaakt werkplan moet strikt gevolgd worden. Indien tijdens de uitvoering van de werken blijkt dat er om technische of om veiligheidsredenen van dit plan moet worden afgeweken, wordt dit omstandig gemotiveerd in een aanvulling van het plan.

De opmaak of update van de asbestinventaris moet vanaf heden ook gebeuren via een specifieke werkwijze. Indien monsters noodzakelijk zijn, moeten deze ook volgens een specifieke werkwijze worden afgenomen.

Andere relevante aanpassingen zijn:

  • Werken moeten stilgelegd worden als de aannemer op verdacht materiaal stoot bij het uitvoeren van werkzaamheden.
  • Luchtmetingen dienen te gebeuren volgens een strategie, opgesteld door een erkend labo; het advies van de arbeidsarts wordt hierbij gevraagd; er is ook informatieplicht aan CPBW.
  • Het KB stelt dat alternatieven voorzien kunnen worden indien werken in een hermetisch afgesloten zone technisch niet haalbaar zijn.
  • Er zijn aanpassingen aan de preventiemaatregelen bij de techniek van de hermetisch afgesloten zone.

Bron: werk.België.be

 
Meer informatie
 
7 april 2023: Wereldgezondheidsdag
 

7 april 2023: Wereldgezondheidsdag

 

Elk jaar op 7 april is er de wereldgezondheidsdag. Op deze dag wil de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aandacht vragen voor gezondheidsproblemen die grote delen van de wereldbevolking raken. Er wordt ook elk jaar gewerkt met een thema. Dat is dit jaar 'Gezondheid voor iedereen'.

De Wereldgezondheidsorganisatie viert dit jaar bovendien haar 75ste verjaardag. Sedert 7 april 1948 slaan landen over de hele wereld de handen in elkaar om gezondheid te promoten, te bewaken en actie te ondernemen. Daarbij streven ze ernaar om voor iedereen het hoogst mogelijke niveau van gezondheid en welzijn te bereiken.

Bron: who.int

 
Meer informatie
 
Opleiding in de kijker
 

Opleiding in de kijker

 

Basisopleiding vertrouwenspersonen

Deze opleiding beantwoordt aan de specifieke bepalingen van de codex over het welzijn op het werk die vereisen dat de vertrouwenspersoon over de nodige vaardigheden en kennis beschikt voor de doeltreffende uitoefening van zijn opdrachten.

Onder de professionele begeleiding van meerdere ervaren preventieadviseurs loodsen we u door de wetgeving en verdiepen we ons in thema’s zoals stress en burn-out, veerkracht, interpersoonlijke conflicten op het werk,…

U leert verschillende praktische interventietechnieken om in moeilijke werksituaties als vertrouwenspersoon een helpende hand te reiken.

Het aandeel theorie-praktijk is 50/50.

We hopen uw rugzak te mogen vullen met kennis, ervaring en inzichten om goed voorbereid op pad te gaan.

U kan deze basisopleiding volgen in Gent. Ze start op dinsdag 26/09/2023. Meer informatie en/of inschrijven? Klik dan hier. Op onze website vindt u ook nog tal van andere boeiende opleidingen en workshops terug.

 
Ontdek onze opleidingen