Nieuwsbrief - Update 24 februari 2023

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Opleiding verplicht voor beroepsmatige gebruikers van di-isocyanaten
  • Tarieven op My Mediwet
  • 1 maart 2023: Nationale Complimentendag
  • No steps, no glory
  • Opleiding in de kijker
 
 
 

Opleiding verplicht voor beroepsmatige gebruikers van di-isocyanaten

 

Di-isocyanaten zijn sensibiliserende stoffen, i.e. stoffen die een overgevoeligheid kunnen veroorzaken via het afweersysteem. Blootstelling kan optreden door inademing van damp of nevel, door inname van stofdeeltjes of via contact met de huid. Gezondheidseffecten zoals irritatie van de huid, ogen en luchtwegen zijn mogelijk. Personen die reeds een allergie hebben ontwikkeld, kunnen zelfs bij een zeer geringe blootstelling een hevige reactie vertonen. Langdurig contact met isocyanaten kan leiden tot astma en/of eczeem.

Di-isocyanaten worden veelvuldig gebruikt in lijmen en coatings, evenals voor het maken van PUR (polyurethaan). Als di-isocyanaten correct worden gebruikt, zullen ze uitreageren en verdwijnen. Daarom is het belangrijk om een juiste mengverhouding te respecteren.

Vanaf 24 augustus 2023 moet iedere werknemer die met producten werkt die meer dan 0,1% di-isocyanaten bevatten, een speciale opleiding hebben gevolgd. Deze restrictie werd opgesteld in de Europese wetgeving REACH rond ‘veilig omgaan met chemicaliën’ en geldt voor de hele EU. De opleiding moet gegeven worden door een deskundige en elke vijf jaar vernieuwd worden. Onder bepaalde voorwaarden kan de opleiding ook als E-learning gevolgd worden.

ISOPA en ALIPA, verenigingen van Europese producenten van (di-)isocyanaten en polyolen, hebben de website safeusediisocyanates.eu ontwikkeld, waar beroepsmatige gebruikers zich kunnen registreren voor een opleiding.

Op de website van FEICA, de Europese vertegenwoordigers van de industrie voor lijmen en mastieken, zijn folders beschikbaar in 8 Europese talen. Hieronder de links naar de Nederlandstalige versies:


Bronnen:
prebes.be/nieuws/2021/10/veilig-gebruik-diisocyanaten & beswic.be/nl/blog/opleiding-rond-veilig-gebruik-van-diisocyanaten & chemischestoffengoedgeregeld.nl/faq/wat-betekent-de-reach-restrictie-voor-diisocyanaten-bv-pur

 
 
 

Tarieven 2023 op My Mediwet

 

U kan de tarieven die Mediwet hanteert in 2023 terugvinden op ons online portaal My Mediwet. Ook de tarieven 2022 kan u daar nog even raadplegen. Dit telkens na inloggen, onder 'Publicaties' - zoekterm: Tarieven.

 
Naar My Mediwet
 
1 maart 2023: Nationale Complimentendag
 

1 maart 2023: Nationale Complimentendag

 

Een welgemeend complimentje krijgen... Iedereen wordt er op slag goedgezind van. Toch? Het toont oprechte aandacht en persoonlijke waardering. We worden erkend voor wie we zijn en wat we gedaan hebben. Bovendien zorgen complimenten ook voor meer eigenwaarde, werkplezier, betere prestaties en een fijnere samenwerking. En het is -naast alle voordelen die complimentjes bieden- ook gewoon fijn om een complimentje te krijgen.

Het klinkt simpel, een compliment geven. Maar een compliment moet eerlijk en open zijn. Hieronder enkele tips waar u als werkgever of leidinggevende rekening mee kan houden bij het geven van een compliment:

  • Geef alleen een compliment als u het echt meent.
  • Doe het op een manier die bij u past.
  • Maak het compliment specifiek en persoonlijk. Geef dus een compliment voor een specifieke situatie en over de persoonlijke eigenschappen van de werknemer.
  • Individuele complimenten hebben meer effect dan complimenten aan een heel team.
  • Laat een compliment niet onmiddellijk volgen door een 'maar...'
  • Gebruik het compliment niet om meteen ook iets te vragen aan die persoon.
  • Geef uw medewerkers op regelmatige basis complimenten. Zo houdt u de gedrevenheid op peil.

Moedig medewerkers ook aan om elkaar en aan leidinggevenden een compliment te geven. Beperk in de onderneming het geven van complimenten ook niet tot die ene dag van het jaar. Tot slot mag iedereen zo af en toe ook zichzelf een complimentje geven. Want ook dat doen we veel te weinig.

 
 
No steps, no glory
 

No steps, no glory

 

Dat voldoende beweging zorgt voor gezondheidsvoordelen op zowel fysiek als mentaal vlak, is reeds geruime tijd gekend. Als u regelmatig beweegt, bent u alerter, productiever en stressbestendiger en neemt de jobtevredenheid toe. Bovendien zorgt meer beweging voor beter ontwikkelde spieren en botten. Zelfs het risico op kanker neemt af door dagelijks te bewegen.

Bewegen is dubbel zo leuk als u het samen met collega’s doet. Plezier gegarandeerd! U bouwt ondertussen ook aan de werksfeer, de teamspirit en het imago van de onderneming. Meer bewegen op het werk kan ook het absenteïsme verminderen.

Daarom bieden wij u ook dit jaar weer de mogelijkheid om met uw bedrijf deel te nemen aan de 10.000-stappencompetitie: “No steps no glory”. Deze wordt georganiseerd door het Vlaams Instituut Gezond Leven. Ga de uitdaging aan om zoveel mogelijk stappen te zetten in één maand. Winnen kan u doen door samen met de collega’s gedurende die maand de meeste stappen te zetten, of door de meeste deelnemers te hebben. Elke deelnemende werknemer streeft ernaar om 10.000 stappen per dag te zetten, of meer natuuurlijk...

De uitdaging loopt gedurende 4 weken, van 2 tot en met 29 mei 2023. Na inschrijving ontvangt u van Mediwet promotiemateriaal en een draaiboek om het event te implementeren in uw bedrijf.

Via onderstaande link vindt u nog extra informatie en kan u zich inschrijven. Aarzel niet om bij vragen contact met ons op te nemen!


Bron: Gezondleven.be

 
Naar de website
 
Opleiding in de kijker
 

Opleiding in de kijker

 

Opstarten globale risicoanalyse in KMO

Deze workshop is voor iedereen die zonder voorkennis een globale risicoanalyse wil opmaken. Tijdens deze workshop starten wij samen met u een globale risicoanalyse op. Aan de hand van praktische voorbeelden en sjablonen kan u zelf aan de slag gaan.

U kan deze opleiding online volgen op woensdag 15/03/2023 tussen 10u en 12u. Meer informatie en/of inschrijven? Klik dan hier. Op onze website vindt u ook nog tal van andere boeiende opleidingen en workshops terug.

 
Ontdek onze opleidingen