Nieuwsbrief - Update 9 december 2022

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Bijzondere procedure medische overmacht wijziging van artikel 34 Arbeidsovereenkomstenwet
  • Fedris gaat digitaal
  • Opleiding in de kijker: 'Basisopleiding Hulpverlener'
 
 
 

Bijzondere procedure medische overmacht wijziging van artikel 34 Arbeidsovereenkomstenwet

 

Wetgeving

Het artikel 34 van de wet van 3 juli 1978 betreffende arbeidsovereenkomsten werd gewijzigd met het KB 30.10.22, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 18.11.2022 en trad in werking op 28.11.22.

Met de wijziging van artikel 34 in de arbeidsovereenkomstenwet is tegelijkertijd ook artikel I.4-82/1 van de codex over het welzijn op het werk in werking getreden.

Wat betekent dit?

De arbeidsarts kan nu nagaan of het voor de werknemer definitief onmogelijk is om het overeengekomen werk te verrichten in een bijzondere procedure medische overmacht die volledig is losgekoppeld van de re-integratietrajecten.

Wanneer de werknemer definitief ongeschikt is voor het overeengekomen werk en de bijzondere procedure in het kader van artikel 34 arbeidsovereenkomstenwet werd doorlopen, kan men een beroep doen op de medische overmacht om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.

Hoe wordt de bijzondere procedure opgestart?

De werkgever of de werknemer die de procedure wenst op te starten moet een kennisgeving doen aan de andere partij én aan de arbeidsarts van zijn intentie om na te gaan of het voor de werknemer definitief onmogelijk is het overeengekomen werk te verrichten. Dit dient te gebeuren door middel van een aangetekende zending.

De procedure medische overmacht kan echter enkel worden opgestart als de werknemer gedurende een termijn van ten minste 9 maanden ononderbroken arbeidsongeschikt is. Er mag bovendien op het moment van de kennisgeving geen re-integratietraject lopende zijn voor de arbeidsongeschikte werknemer.

Opgelet: Indien de kennisgeving uitgaat van de werkgever, dient de werknemer te worden geïnformeerd over het recht van de werknemer om aan de arbeidsarts te vragen dat de mogelijkheden voor aangepast of ander werk worden onderzocht en ook van het recht om zich gedurende deze bijzondere procedure te laten bijstaan door de vakbondsafvaardiging van de onderneming. 

Na het onderzoek bezorgt de arbeidsarts het formulier tot vaststelling van de definitieve ongeschiktheid zo snel mogelijk en uiterlijk binnen een termijn van 3 maanden na ontvangst van de kennisgeving aan de werkgever en de werknemer door middel van een aangetekende zending.

Meer informatie?

Meer informatie kan u terugvinden op My Mediwet (onder: Publicaties - Zoekterm: Bijzondere procedure medische overmacht)

 
Naar My Mediwet
 
 

Fedris gaat digitaal

 

Werknemers die COVID-19 via hun werk hebben gekregen, kunnen in bepaalde gevallen een schadeloosstelling beroepsziekte krijgen.

Het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s (Fedris) heeft zijn COVID-19-formulieren voor de privésector in een digitaal kleedje gestoken. Artsen en burgers kunnen vanaf nu deze formulieren online invullen en digitaal ondertekenen door zich aan te melden met hun eID of itsme.

Het zijn de eerste Fedris-formulieren die deze transformatie hebben ondergaan. In de nabije toekomst worden nog meer formulieren gedigitaliseerd. Op deze manier kunnen aanvragen en aangiftes sneller en eenvoudiger ingediend worden. De digitale formulieren staan op de Fedris-site en op de website van eHealth.

Het gaat om deze formulieren:

De papieren formulieren kunnen nog steeds gebruikt worden, maar voor een snellere dossierbehandeling raadt Fedris aan om voor de digitale versie te kiezen.

Bron: Nieuwsbrief Fedris

 
 
Opleiding in de kijker
 

Opleiding in de kijker

 

Basisopleiding Hulpverlener

In de codex over het welzijn op het werk wordt vermeld dat in bedrijven van de categorie A, B en C een voldoende aantal hulpverleners aanwezig dient te zijn zodat gedurende de ganse arbeidsduur een degelijke eerste hulp kan worden verleend.

Het aantal aanwezige hulpverleners wordt door de werkgever bepaald na advies van de preventieadviseur-arbeidsarts en het CPBW, in functie van de activiteiten, de resultaten van de risicoanalyse en het aantal werknemers. Er dient tevens een voldoende spreiding te zijn voorzien.

Na deze opleiding van 16 lesuren kan u zich een beeld vormen van de meest voorkomende noodsituaties. U bent getraind in hoe u in dergelijke situaties een juiste eerste hulpverlening kan toedienen.

De theoretische kennis wordt nadien praktisch ingeoefend en geëvalueerd. 

De opleiding bestaat uit 4 lesdelen die de basisprincipes van eerste hulp omvatten:

  • Voorstelling van levensbedreigende situaties, gevolgd door cpr-oefeningen
  • Gebruik van brancard/transporttechnieken en de correcte houdingen
  • Vaak voorkomende ongevallen en aandoeningen: epilepsie, diabetes, oogletsels,…
  • Vaak voorkomende letsels: huidwonden en letsels aan het voortbewegingsstelsel
  • Wettelijke richtlijnen voor eerstehulpverlening binnen een bedrijf

In een vijfde deel vindt een evaluatie plaats.

Na een succesvolle voltooiing van deze opleiding ontvangt u een getuigschrift.

U kan deze opleiding in 2023 volgen in Antwerpen of Gent. Meer informatie en/of inschrijven? Klik dan hier. Op onze website vindt u ook nog tal van andere boeiende opleidingen en workshops terug.

 
Ontdek onze opleidingen