Bijzondere procedure medische overmacht wijziging van artikel 34 Arbeidsovereenkomstenwet Wetgeving
Het artikel 34 van de wet van 3 juli 1978 betreffende arbeidsovereenkomsten werd gewijzigd met het KB 30.10.22, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 18.11.2022 en trad in werking op 28.11.22.
Met de wijziging van artikel 34 in de arbeidsovereenkomstenwet is tegelijkertijd ook artikel I.4-82/1 van de codex over het welzijn op het werk in werking getreden.
Wat betekent dit?
De arbeidsarts kan nu nagaan of het voor de werknemer definitief onmogelijk is om het overeengekomen werk te verrichten in een bijzondere procedure medische overmacht die volledig is losgekoppeld van de re-integratietrajecten.
Wanneer de werknemer definitief ongeschikt is voor het overeengekomen werk en de bijzondere procedure in het kader van artikel 34 arbeidsovereenkomstenwet werd doorlopen, kan men een beroep doen op de medische overmacht om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
Hoe wordt de bijzondere procedure opgestart?
De werkgever of de werknemer die de procedure wenst op te starten moet een kennisgeving doen aan de andere partij én aan de arbeidsarts van zijn intentie om na te gaan of het voor de werknemer definitief onmogelijk is het overeengekomen werk te verrichten. Dit dient te gebeuren door middel van een aangetekende zending.
De procedure medische overmacht kan echter enkel worden opgestart als de werknemer gedurende een termijn van ten minste 9 maanden ononderbroken arbeidsongeschikt is. Er mag bovendien op het moment van de kennisgeving geen re-integratietraject lopende zijn voor de arbeidsongeschikte werknemer.
Opgelet: Indien de kennisgeving uitgaat van de werkgever, dient de werknemer te worden geïnformeerd over het recht van de werknemer om aan de arbeidsarts te vragen dat de mogelijkheden voor aangepast of ander werk worden onderzocht en ook van het recht om zich gedurende deze bijzondere procedure te laten bijstaan door de vakbondsafvaardiging van de onderneming.
Na het onderzoek bezorgt de arbeidsarts het formulier tot vaststelling van de definitieve ongeschiktheid zo snel mogelijk en uiterlijk binnen een termijn van 3 maanden na ontvangst van de kennisgeving aan de werkgever en de werknemer door middel van een aangetekende zending.
Meer informatie?
Meer informatie kan u terugvinden op My Mediwet (onder: Publicaties - Zoekterm: Bijzondere procedure medische overmacht) |