Nieuwsbrief - Update 25 november 2022

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Melding van arbeidsongeschikte werknemers vanaf 4 weken afwezigheid
  • Gezond Werken
  • Thesisonderzoek - enquête
  • Opleiding in de kijker: 'Basisopleiding voor vertrouwenspersonen'
 
 
Melding van arbeidsongeschikte werknemers vanaf 4 weken afwezigheid
 

Melding van arbeidsongeschikte werknemers vanaf 4 weken afwezigheid

 

In navolging van de codex voor welzijn op het werk is de werkgever verplicht om de arbeidsarts op de hoogte te brengen van elke werknemer die 4 weken of langer arbeidsongeschikt is, ongeacht of de werknemer al dan niet onderworpen is aan het verplicht gezondheidstoezicht.
Door de wijzigingen met het nieuwe KB van 11 september 2022 betreffende re-integraties van arbeidsongeschikte werknemers, dient de arbeidsarts deze arbeidsongeschikte werknemers nu ook te informeren over de mogelijkheden bij werkhervatting (zoals het aanvragen van een bezoek voorafgaand aan de werkhervatting of het opstarten van een re-integratietraject).

Vanaf heden kan u deze werknemers rechtstreeks doorgeven via onze website. Wij zorgen er dan voor dat de werknemer zo snel mogelijk de nodige informatie ontvangt.

 
Naar onze website
 
 

Gezond Werken

 

Geen nieuwe website maar wel de moeite om nog even in de spotlights te zetten: 'Gezond Werken', onderdeel van de website 'Gezond Leven'.

Gezond Werken wil ondernemingen stimuleren om een werkomgeving te creëren die de gezondheid, veiligheid en het welzijn van alle medewerkers beschermt én bevordert. Want een gezonde werknemer heeft meer energie, is alerter én productiever. Investeren in de gezondheid van medewerkers loont dus. Ook het groepsgevoel binnen de onderneming wordt bevorderd, werknemers voelen zich goed en dat resulteert dan vaak in een imagoboost voor de organisatie.

De tool 'Gezond Werken', een leidraad om een kwalitatief beleid uit te bouwen, bestaat uit o.a. een 7-stappenplan met bijhorende instrumenten. Ontdek op de site ook welke acties u kan opzetten en rond welke thema's u kan werken, hoe u de werkomgeving gezond inricht en wat de elementen van een succesvol, preventief gezondheidsbeleid zijn. Bovendien kan u onmiddellijk aan de slag gaan met de beschikbare projecten die u er kan vinden.


Bron: Gezondleven.be

 
Naar de website
 
 

Thesisonderzoek - enquĂȘte

 

Feedback speelt een belangrijke rol binnen organisaties. Het helpt werknemers zich bewust te worden van hun gedragingen en prestaties op het werk en zich zo verder te ontplooien. Niet enkel de inhoud is daarbij van belang maar ook diverse contextfactoren. Deze contextfactoren worden onder het begrip feedbackomgeving geplaatst. Zowel feedback als de feedbackomgeving beïnvloeden attitudes zoals job tevredenheid. Onderzoek toont echter aan dat de effecten ook verder kunnen gaan dan enkel en alleen het werkdomein. 

Twee masterstudentes in de opleiding Arbeids- en Organisatiepsychologie, Eline Boermans en Chloë Kumpen, bouwen hun thesis op rond dit onderwerp. Met behulp van een vragenlijst willen ze in de eerste plaats onderzoeken in welke mate de effecten van feedback(omgeving) overvloeien naar andere levensdomeinen zoals het gezinsdomein. Hierbij wordtl ook de rol van thuiswerk onderzocht. Thuiswerk zorgde er namelijk voor dat werk- en gezinsrollen samengebracht werden in het gezinsdomein. Indien deze rollen moeilijk geïntegreerd kunnen worden, is er sprake van werk-familieconflict. Er zal tot slot in de enquête ook worden nagegaan hoe een mogelijk rolconflict invloed uitoefent op deze levensdomeinen. 

Zin gekregen om deze studenten op weg te helpen door de enquête in te vullen? Of toch eerst nog iets meer informatie nodig? Klik dan hier. Het duurt gemiddeld 10 minuten om de vragenlijst in te vullen. De vragenlijst wordt anoniem behandeld. Mediwet heeft hier geen toegang toe. 

 
Naar het onderzoek
 
Opleiding in de kijker
 

Opleiding in de kijker

 

Basisopleiding voor vertrouwenspersonen

Deze opleiding beantwoordt aan de specifieke bepalingen van de codex over het welzijn op het werk die vereisen dat de vertrouwenspersoon over de nodige vaardigheden en kennis beschikt voor de doeltreffende uitoefening van zijn opdrachten.

Onder de professionele begeleiding van meerdere ervaren preventieadviseurs loodsen we u door de wetgeving en verdiepen we ons in thema’s zoals stress en burn-out, veerkracht, interpersoonlijke conflicten op het werk,…

U leert verschillende praktische interventietechnieken om in moeilijke werksituaties als vertrouwenspersoon een helpende hand te reiken. We hopen uw rugzak te mogen vullen met kennis, ervaring en inzichten om goed voorbereid op pad te gaan.

U kan deze opleiding volgen in Edegem met startdatum 09/03/2023. Meer informatie en/of inschrijven? Klik dan hier. Op onze website vindt u ook nog tal van andere boeiende opleidingen en workshops terug.

 
Ontdek onze opleidingen