Nieuwsbrief - Update 21 oktober 2022

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Samen tegen corona
  • Opmaak jaaractieplan (JAP) en globaal preventieplan (GPP)
  • Rugsparende tiltechnieken op maat van de zorg
  • Opleiding in de kijker: 'Preventie van stress en burn-out'
 
 
Samen tegen corona
 

Samen tegen corona

 

De coronacijfers gaan terug in stijgende lijn. Bovendien is het ondertussen ook herfst, hét seizoen van de klassieke herfst- en winterverkoudheden.

Werknemers die besmet zijn door COVID-19 dienen nog steeds minimaal 7 dagen in isolatie te blijven, ook al zijn ze meestal niet zo lang ziek.

Om het aantal afwezigen door ziekte te beperken blijft het dus belangrijk een aantal basispreventiemaatregelen te hanteren:

  • Respecteer de afstand ten opzichte van collega’s. We hoeven daarvoor geen meetlat boven te halen, maar weet dat u door afstand te houden al een zekere bescherming hebt.
  • Niettegenstaande de hoge energiekosten, blijft een goede ventilatie de beste preventie op besmetting. Ventileer elke werkruimte, indien niet continu, dan wel op zeer regelmatige basis.
  • Vermijd overvolle werk- of vergaderruimtes.
  • Blijf ook de nodige aandacht besteden aan het frequent reinigen of ontsmetten van de handen.

Stimuleer collega’s en medewerkers om zich te laten vaccineren met de huidige herfstbooster. Denk ook aan de jaarlijkse griepprik. Idealiter zijn er 2 weken tussen beiden vaccinaties.

Wijs de medewerkers er ook op dat iemand die ziek is en koorts heeft, niet op de werkvloer verwacht wordt. Er is momenteel nog geen verplichting tot het dragen van een mondneusmasker, maar het is een uiting van respect voor uw omgeving om bij banale verkoudheidssymptomen een mondneusmasker te dragen.


Bron: Generieke gids

 
Naar de Generieke Gids
 
 

Opmaak jaaractieplan (JAP) en globaal preventieplan (GPP)

 

In het jaaractieplan (JAP) leggen bedrijven hun preventieve acties vast. Het globaal preventieplan (GPP) bevat de grote lijnen van het preventiebeleid voor een termijn van 5 jaar. In het kader van het dynamisch risicobeheersingssysteem dienen werkgevers deze twee plannen op te maken.

Het JAP geeft een gedetailleerd verslag van de preventiemaatregelen die in dat jaar moeten worden gerealiseerd. Het JAP beschrijft de specifieke uitwerking van de maatregelen uit de risicoanalyse die vooropgesteld werden in het GPP.

Concreet dient het minimum volgende zaken te bevatten:

1. De prioritaire doelstellingen in het kader van het preventiebeleid van het volgend dienstjaar;
2. De middelen en methoden om deze doelstellingen te bereiken;
3. De opdrachten, verplichtingen en middelen van alle betrokken personen;
4. De aanpassingen die aangebracht moeten worden aan het GPP.

Het JAP moet ten laatste op 1 november worden voorgelegd aan het Comité Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW).

Bij afwezigheid van het Comité wordt deze respectievelijk vervangen door de syndicale afvaardiging of door de werknemers. Het JAP mag niet in uitvoering worden gebracht voordat het CPBW (syndicale afvaardiging of werknemers) zijn advies heeft verstrekt. 

U kan ook bijkomende informatie hierover terugvinden op ons online platform My Mediwet. (Na inloggen - onder 'Publicaties')

 
Meer informatie over dit thema
 
 

Rugsparende tiltechnieken op maat van de zorg

 

Rugklachten zijn één van de voornaamste arbeidsgerelateerde gezondheidsproblemen én bovendien de belangrijkste oorzaak van langdurige arbeidsongeschiktheid. Het zal u niet verwonderen dat -omwille van hun arbeidsgebonden risico's- ook heel wat werknemers in de zorg hiermee worden geconfronteerd.

Het provinciaal comité Oost-Vlaanderen voor de bevordering van de arbeid wil daar graag op inspelen en organiseert ook in 2023 een aantal sessies waarin zowel theoretisch als praktisch heel wat til- en verplaatsingstechnieken worden behandeld. Zij organiseren het komende jaar onderstaande opleidingen:

  • Rugsparende tiltechnieken op maat
  • Houdingsbelasting bij zorgverleners en/of logistiek personeel tot een minimum herleiden
  • Evacuatietechnieken bij brand in de zorgsector
  • Manueel tillen van lasten voor technisch personeel

Zowel zorgverleners, logistiek personeel, technisch personeel, onderhoud en keukenpersoneel kunnen zich hiervoor inschrijven. Meer informatie omtrent deze trainingen kan u hier terugvinden. Inschrijven kan via deze link.


Bron: Provinciaal comité Oost-Vlaanderen voor de bevordering van de arbeid

 
 
Opleiding in de kijker
 

Opleiding in de kijker

 

Workshop 'Preventie van stress en burn-out'

In tijden waar de cijfers rond stress en burn-out blijven toenemen, is het risico reëel dat uw organisatie vroeg of laat met deze problematiek geconfronteerd wordt.

Deze workshop richt zich naar HR-managers, HR-business partners, interne preventieadviseurs en werkgevers die op goed geïnformeerde wijze, deze psychosociale risico's willen aanpakken.

In deze opleiding willen we u handvaten aanreiken om stress en burn-out aan te pakken op verschillende niveaus. Tijdens deze opleidingsdag komen volgende thema’s aan bod:

  • Wat is burn-out? Definitie, symptomen en oorzaken van burn-out.
  • Primaire preventie: Hoe de aanpak van stress en burn-out integreren in uw psychosociaal welzijnsbeleid en uw medewerkers gezond en gemotiveerd aan het werk te houden.
  • Secundaire preventie: Tips en tools om signalen bij medewerkers die in de gevarenzone zitten te herkennen en aan te pakken voor ze effectief uitvallen.
  • Tertiaire preventie: Wat als een medewerker toch uitvalt met een stressgerelateerde problematiek? Aan de hand van concrete casussen bespreken we best practices voor een succesvolle re-integratie.
  • Kennismaking met Mymindscan-tool als hulpmiddel in en leidraad voor uw preventiebeleid.

U kan deze opleiding volgen op maandag 21/11/2022. Meer informatie en/of inschrijven? Klik dan hier. Op onze website vindt u ook nog tal van andere boeiende opleidingen en workshops terug.

 
Ontdek onze opleidingen