Nieuwsbrief - Update 4 juni 2021

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Omkadering zelftesten binnen de arbeidsrelatie
  • Terugkeermomenten in de onderneming
  • Opleiding in de kijker
 
 
Omkadering zelftesten binnen de arbeidsrelatie
 

Omkadering zelftesten binnen de arbeidsrelatie

 

In onze nieuwsbrief van vorige week kondigden we aan u snel meer toelichting te geven over hoe wij als Externe Dienst de omkadering van het inzetten van zelftesten binnen de arbeidsrelatie zien.

In de eerste plaats zijn er een aantal basisvoorwaarden waaraan voldaan moet zijn, om zelftesten op een goede manier in te zetten:

  • Het beperken van het risico op COVID-19 besmettingen vereist een bredere preventiestrategie. Het uitvoeren van de risicoanalyse en het toepassen van de algemene preventiemaatregelen blijft van essentieel belang!
  • Een werknemer kan nooit verplicht worden zich te laten testen. Daarom is het van groot belang om het doel van de testen adequaat toe te lichten aan de werknemers.
  • Werknemers moeten instructies krijgen over een correcte afname van de testen en wat te doen met het testresultaat.
  • Positieve testresultaten worden steeds doorgegeven aan de arbeidsarts. Hij/zij staat in voor de algemene coördinatie (correcte opvolging van testresultaat, tracing, quarantaineattesten, administratie). 
  • Testresultaten zijn gezondheidsgegevens die door alle betrokkenen ÉN op elk moment vertrouwelijk moeten worden behandeld.
  • De resultaten van testen kunnen nooit gebruikt worden om de standaard preventiemaatregelen en/of quarantainemaatregelen niet te moeten naleven.

In de tweede plaats dient de teststrategie bepaald te worden:

  • De arbeidsarts is de coördinator van de teststrategie en deze treedt in nauw overleg met de werkgever en het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk.
  • De indicatie om te testen is een beslissing van de arbeidsarts, op basis van:
    - Het profiel van de onderneming en sector en/of
    - De aard van de activiteiten en werkomstandigheden en/of
    - Verhoogde incidentie in de regio.
  • Welk type test aangewezen is, wordt bepaald door de arbeidsarts op basis van de richtlijnen van Sciensano.
  • De arbeidsarts bepaalt dus de teststrategie en stuurt op basis hiervan desgevallend de preventiestrategie bij. De teststrategie omhelst het bepalen van:
    De doelgroep:
    - Werknemers met verhoogd risico op besmetting door de aard van de activiteiten
    - Rekening houdend met niet of onvolledig gevaccineerde werknemer
    De soort test: enkel door het FAGG goedgekeurde testen kunnen worden gebruikt
    De frequentie van de test
    De afnameplaats: thuis of op het werk
    De duur
Mediwet ontwikkelde een folder om het uitrollen van de teststrategie te vergemakkelijken.

Daarnaast kan de arbeidsarts voorstellen om tijdelijk een test-coach in te zetten.

Test-coaches zijn interne personen binnen de onderneming, die in overleg met de arbeidsarts en zijn/haar medewerker, meehelpen om een teststrategie uit te rollen. De arbeidsarts coördineert. De coach is het intern aanspreekpunt voor alle COVID-gerelateerde maatregelen en vragen, ook de vragen over de teststrategie en vaccinatie.

De werknemer kan zelf vrijwillig beslissen of hij/zij wel of geen beroep doet op de test-coach.

Wat zijn - onder andere - de taken en bevoegdheden van test-coach?

  • Intern het eerste aanspreekpunt zijn voor werknemers. Bij problemen wordt overlegd met de arbeidsarts/verpleegkundige van de (externe) preventiedienst.
  • Opleiden van de werknemers: hoe voer ik een zelftest correct uit?
  • Advies rond organisatie en logistiek en meewerken aan de praktische organisatie wanneer werknemers zichzelf testen op het werk.
  • Informeren en sensibiliseren van de werknemers rond testing maar ook rond algemene preventiemaatregelen en het blijvend respecteren ervan zelfs bij negatieve testresultaten.
  • Werknemers motiveren om zich te laten vaccineren tegen COVID-19.
  • Testresultaten helpen aflezen op vraag van een collega.
  • Ervoor zorgen dat een snelle melding van positieve testresultaten aan de arbeidsarts mogelijk is mét het bewaken van de confidentialiteit en een maximaal direct contact tussen werknemer en arbeidsarts. Het beschikbaar stellen van de contactgegevens van de arbeidsarts aan alle werknemers is noodzakelijk.

Wat doet een test-coach NIET?

  • Een test uitvoeren bij collega's
  • Testresultaten verzamelen en bijhouden
  • Enige vorm van druk uitoefenen op collega’s om zich te testen. Het blijft een vrijwillige test.

De coach werkt zelfstandig en onafhankelijk. Testing op het werk mag nooit onder supervisie van de werkgever of HR gebeuren.

Vragen hierover? Stuur gerust een mailtje naar Contact.Tracing@mediwet.be.

 
 
 

Terugkeermomenten in de onderneming

 

Door de COVID-19-pandemie zijn veel bedrijven vertrouwd geraakt met het telethuiswerk. Veel werknemers verlangen echter om terug fysiek op het werk aanwezig te mogen zijn.

Het overlegcomité heeft een plan van systematische versoepelingen uitgewerkt. Minimaal tot 1 juli, blijft het telethuiswerk, waar dit mogelijk is, een verplichting. Vanaf 9 juni mag de werkgever echter terugkeermomenten organiseren. Basis blijft echter de preventiemaatregelen strikt toe te passen. Het gouden vierkant -ventilatie, afstand houden, mondmaskerplicht, handhygiëne- blijft echter nog onverminderd van toepassing.

In de nieuwe regeling zou de telethuiswerker 1 werkdag per week opnieuw op kantoor mogen werken. Om de luchtkwaliteit op de werkplek te behouden en de afstandsregels te kunnen respecteren, mag echter maximaal 20% van de telethuiswerkers gelijktijdig aanwezig zijn. Voor een bedrijf met minder dan 10 werknemers mogen maximaal 5 telethuiswerkers gelijktijdig op de werkvloer zijn.

In principe zou dan met ingang van 1 juli het verplichte telethuiswerk afgeschaft worden. Voorwaarde daarvoor is wel dat 60% van de volwassenen een 1e vaccin hebben gekregen en dat de druk op ziekenhuizen gedaald is (minder dan 500 COVID-19-bedden op de afdelingen intensieve zorgen). Hoe dan ook, na 1 juli blijft het telethuiswerk aanbevolen waar mogelijk.

Het spreekt ook voor zich dat het telethuiswerken, ook na de pandemie, zijn plaats zal blijven behouden in de diverse kantoren.

Op het moment dat deze nieuwsbrief in uw mailbox valt, zit het Overlegcomité samen om verder af te stemmen. Als u start met het uitwerken van de terugkeermomenten, kijk dan zeker de laatste beslissingen na op de website van de overheid.

 
Meer informatie
 
Opleiding in de kijker
 

Opleiding in de kijker

 

Workshop psychosociale risicoanalyse in KMO

De psyrie-vragenlijst is een informatieve, eenvoudige en wettelijk verantwoorde risicoanalysetool waarmee ondernemingen zelf aan de slag kunnen. Op deze manier kunnen de welzijnsverhogende en -verlagende factoren in de werksituatie in kaart gebracht worden en kunnen maatregelen geïmplementeerd worden om het psychosociaal welzijn van de medewerkers te bevorderen.

Deze workshop richt zich naar preventieadviseurs, HR en werkgevers die de uitvoering van een psychosociale risicoanalyse, op goed geïnformeerde wijze, in eigen handen willen nemen.

Wij organiseren deze opleiding op dinsdag 21/09/2021 tussen 14u en 16u. Meer informatie en/of inschrijven? Dat kan hier!

 
Meer informatie en inschrijven