Nieuwsflash - Opleidingen voorjaar 2020

 
 
Mediwet
 
 
 

 

Om u te ondersteunen bij uw dagelijkse uitdagingen en bij de realisatie van uw doelstellingen biedt Mediwet talrijke opleidingen en workshops aan met het oog op het bevorderen van het welzijn op het werk.

Tijdens onze opleidingen worden de kennis en vaardigheden van werknemers, preventieadviseurs, personeelsverantwoordelijken, leidinggevenden en zaakvoerders in de verschillende disciplines van het welzijnsbeleid aangescherpt en wordt u geïnformeerd over nieuwe kennis- en beleidsontwikkelingen.

Onze opleidingen bouwen tevens mee aan het creëren van een positieve mindset. Op deze manier verhogen we de inspiratie, de gedrevenheid en de goesting bij uzelf en uw werknemers om aan de slag te gaan, en daar heeft uw hele onderneming baat bij.

Ontdek onze aankomende opleidingen en alle informatie daaromtrent op onze website.

 
 
 

Basisopleiding Preventieadviseur Niveau 3

Basisopleiding Preventieadviseur Niveau 3
 

In de codex over het welzijn op het werk wordt gesteld dat alle preventieadviseurs minstens moeten beschikken over voldoende basiskennis met betrekking tot het welzijn op het werk.
Tijdens deze opleiding verwerft u een grondige basiskennis om goed voorbereid als preventieadviseur aan de slag te gaan.

 

  • Inschrijven voor dit traject in Gent met start op 02/03/2020
 
 
 

Basisopleiding voor vertrouwenspersonen

 

Onder de professionele begeleiding van meerdere ervaren preventieadviseurs loodsen we u door de wetgeving en verdiepen we ons in thema’s zoals stress en burn-out, veerkracht, interpersoonlijke conflicten op het werk,…

U leert verschillende praktische interventietechnieken om in moeilijke werksituaties als vertrouwenspersoon een helpende hand te reiken.

Deze opleiding beantwoordt aan de specifieke bepalingen van de codex over het welzijn op het werk die vereisen dat de vertrouwenspersoon over de nodige kennis en vaardigheden beschikt voor de doeltreffende uitoefening van zijn functie.

 

  •  Inschrijven voor dit traject in Antwerpen met start op 13/02/2020
 
 
 

Intervisie voor vertrouwenspersonen

 

Als vertrouwenspersoon dient u jaarlijks éénmaal een intervisie te volgen om uw kennis up-to-date te houden en de specifieke vaardigheden, eigen aan deze rol, te verwerven en onderhouden. Tijdens deze interactieve opleiding worden wettelijke kaders opgefrist, actuele thema’s besproken en inzichten verdiept.

Deze opleiding beantwoordt aan de vereisten van de codex over het welzijn op het werk, inzake de noodzakelijke bijscholing van de vertrouwenspersoon.

  • Inschrijven voor deze intervisie in Gent op 11/02/2020
  • Inschrijven voor deze intervisie in Antwerpen op 24/04/2020
 
 
 

Verzuim en re-integratie

 

Tijdens deze informatieve én praktische opleiding helpen wij u bij het opzetten van uw verzuim en re-integratiebeleid en bespreken we belangrijke aandachtspunten bij de implementatie in de praktijk.

 

  • Inschrijven voor deze opleiding in Antwerpen op 03/04/2020
 
Verzuim en re-integratie
 
 

Alcohol en drugs op de werkvloer

 

Wanneer is er sprake van problematisch middelengebruik? In welke situaties is het raadzaam om een stappenplan te volgen en hoe pak ik dit in de praktijk het best aan?

Tijdens deze opleiding zoomen we tevens in op de vier pijlers van een uitgewerkt middelenbeleid: regels en procedures, vorming, voorlichting en hulpverlening.

We lichten een blauwdruk van een uitgewerkt beleid toe, dat de basis zal leggen om een eigen beleid uit te werken.

 

  • Inschrijven voor deze opleiding in Gent op 24/01/2020
 
 
 

Veerkrachtig omgaan met stress

 

Tijdens deze intensieve en interactieve opleiding zoomen we dieper in op de symptomen (fysiek, mentaal, emotioneel, etc.) van stress, waardoor men deze op tijd bij zichzelf en bij anderen kan (h)erkennen. Daarnaast leren we eenvoudige technieken aan om terug tot rust te komen en stress beheersbaar te maken.


  • Inschrijven voor deze workshop in Muizen op 23/04/2020
 
Veerkrachtig omgaan met stress
 
 

Basisopleiding EHBO-hulpverlener

Basisopleiding EHBO-hulpverlener
 

In 16 lesuren wordt u klaargestoomd om een degelijke eerste hulp aan te kunnen bieden in noodsituaties. Deze opleiding beantwoordt aan de wettelijke vereisten vermeld in de codex over het welzijn op het werk.

 

  • Inschrijven voor dit traject in Gent met start op 07/02/2020
  • Inschrijven voor dit traject in Gent met start op 07/05/2020
  • Inschrijven voor dit traject in Antwerpen met start op 08/05/2020
 
 
 

Bijscholing EHBO-hulpverlener

 

Proficiat! U bent geslaagd voor de basisvorming EHBO-hulpverlener. Hou uw kennis op peil en volg jaarlijks minimum 4u bijscholing om uw attest geldig te houden.


Klik op de gewenste datum om in te schrijven voor één van de bijscholingsmomenten in Gent:

 

Klik op de gewenste datum om in te schrijven voor één van de bijscholingsmomenten in Antwerpen:

 

 
 
 

Initiatieopleiding EHBO

 

In de codex over het welzijn op het werk is voorzien dat bedrijven van categorie D voor de eerste hulpvoorziening kunnen werken met het systeem van “aangeduide personen verantwoordelijk voor de EHBO”. In deze initiatieopleiding komen vaak voorkomende letsels op theoretische en praktische wijze aan bod: bloedingen en huidwonden, brandwonden en letsels ter hoogte van het voortbewegingsstelsel. Daarnaast leert u de eerste hulp bij het wegvallen van de vitale functies: bewustzijnsverlies, ademhalingsstilstand en het gebruik van de AED.


  • Inschrijven voor deze initiatieopleiding in Antwerpen op 28/05/2020
  • Inschrijven voor deze initiatieopleiding in Gent op 16/06/2020
 
 
 

Het tekenen van eenvoudige evacuatieplannen in Powerpoint

 

Volgens de bepalingen in de codex over het welzijn op het werk is de werkgever verplicht om evacuatieplannen uit te hangen. Deze workshop wordt ingericht voor medewerkers die zelf evacuatie- en interventieplannen willen tekenen met behulp van Microsoft PowerPoint.

In deze workshop leert u hoe u duidelijke en steeds aanpasbare plannen, al dan niet vertrekkend van oude plannen of schetsen, kan maken in MS PowerPoint. Deze sessie is interactief.

 

  • Inschrijven voor deze workshop in Antwerpen op 23/04/2020
  • Inschrijven voor deze workshop in Gent op 28/04/2020
 
 
 

Uitvoeren analyse beeldschermwerkposten

 

Tijdens deze workshop maakt u kennis met het gebruik van een checklist om de analyse van beeldschermwerkposten uit te voeren. U leert wat een goede zithouding is en hoe u tot een correcte opstelling van de beeldschermwerkpost komt. We besteden tevens aandacht aan aankoopnormen en aandachtspunten bij de aankoop van bureaumateriaal.

 

  • Inschrijven voor deze workshop in Gent op 02/04/2020
  • Inschrijven voor deze workshop in Antwerpen op 13/05/2020
 
Uitvoeren analyse beeldschermwerkposten
 
 

Organisatie van evacuatieoefeningen, evacuatietechnieken en -evaluatie

 

In deze workshop leert u de noodzakelijke maatregelen te bepalen om uw medewerkers en andere aanwezige personen op de werkvloer, in optimale omstandigheden te evacueren naar een veilige plaats.


  • Inschrijven voor deze workshop in Gent op 14/04/2020
  • Inschrijven voor deze workshop in Antwerpen op 16/04/2020
 
 
 

Brandbestrijding

Brandbestrijding
 

Deze workshop omvat een theoretisch gedeelte waarin u kennismaakt met de verschillende brandklassen, waarbij de gevaren bij een brand worden benoemd en een correcte handelingswijze wordt uitgelegd. Vervolgens koppelen we de theorie aan de praktijk en leert u verschillende types brandhaarden aanvallen.

 

 
 
 

Jaarverslag

 

Elke onderneming, ook met minder dan 20 werknemers, moet een jaarverslag van de Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk opstellen. Vanaf 1 april 2018 is het niet meer verplicht dit jaarverslag op te sturen naar de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Onderleg, maar dient u dit ter beschikking te houden in de onderneming. Tijdens deze workshop begeleiden we u bij de invulling van dit jaarverslag.

 

  • Inschrijven voor deze workshop in Antwerpen op 03/03/2020
  • Inschrijven voor deze workshop in Gent op 05/03/2020 
 
 
 

Opstarten globale risicoanalyse KMO

 

Tijdens deze workshop starten wij samen met u een globale risicoanalyse op. Aan de hand van praktische voorbeelden en sjablonen kan u zelf verder aan de slag gaan.

Deze workshop is bedoeld voor iedereen die zonder voorkennis een globale risicoanalyse wil opmaken.

 

  • Inschrijven voor deze workshop in Antwerpen op 31/03/2020
 
 
 

Een positieve geest in een gezond lichaam

Een positieve geest in een gezond lichaam
 

Deze opleiding richt zich zowel tot de hiërarchische lijn, HR en preventieadviseurs om het goede voorbeeld te geven en om gezondheid bij hun medewerkers te stimuleren, als tot individuele werknemers die de zorg voor hun gezondheid in eigen hand willen nemen.

Vier thema’s komen aan bod: voeding, beweging, positief denken en positief werken. U ontvangt heel wat wetenschappelijk onderbouwde tips en adviezen.

 

  • Inschrijven voor deze workshop in Antwerpen op 04/03/2020
 
 
 

Stemhygiëne

 

In de workshop gaan we na wat de oorzaken van stemproblemen kunnen zijn en wat we eraan kunnen doen. De workshop is een combinatie van theorie rond de stem, samen met praktische oefeningen en tips om stemproblemen te voorkomen. Deze workshop richt zich tot iedereen met een stembelastend beroep.

 

  • Inschrijven voor deze workshop in Gent op 19/02/2020
 
 
 

 
 
Benieuwd naar meer opleidingen en workshops? Raadpleeg onze website!