Nieuwsflash - December 2019

 
 
Mediwet
 
 
 

 

Mediwet wenst u fijne eindejaarsfeesten en een veilig 2020!

 
 
Winterplan in uw onderneming
 

Winterplan in uw onderneming

 

De winter brengt specifieke risico’s met zich mee in het verkeer zoals ijs, sneeuw, langer donker zijn, files door ongevallen, ziekte en vermoeidheid,… Om de kans op arbeidsongevallen te verminderen is het belangrijk dat u een risicoanalyse maakt en een winterplan opstelt.

Voorbeelden van maatregelen: parking ijsvrij houden, winterbanden voor de werknemers, openbaar vervoer bekijken voor werknemers die met de fiets of brommer komen (dit kan verzuim verminderen), werkuren aanpassen, veilig antislipschoeisel, voldoende verlichting op parking en toegangswegen, zichtbare kledij,…

Informeer uw personeel en vraag hen tijdig te vertrekken en hun rijgedrag aan te passen. Ook uw intern verkeersplan kan worden aangepast aan de weersomstandigheden. Bij gebruik van mobiele arbeidsmiddelen bestaat de kans op aanrijding van werknemers die zich te voet in de werkzone verplaatsen.

Neem organisatorische maatregelen om te vermijden dat werknemers zich in de werkzone van mobiele arbeidsmiddelen moeten bevinden. Voorzie grondmarkering om de rijwegen aan te duiden en duidelijk af te scheiden van voetgangers-, werk- en goederenzones. Voorzie de nodige verbods- en gebodstekens inzake intern verkeer. Stel duidelijke regels op betreffende de toegankelijkheid van bepaalde zones.

Contacteer onze dienst risicobeheer indien u meer informatie wenst.

 
 
 

Leidraad en charter voor dakwerkers over veilig werken met asbest

 

Het is niet onwaarschijnlijk dat dakwerkers tijdens het uitoefenen van hun job in aanraking komen met asbesthoudende dak- en gevelbekleding. Onder bepaalde omstandigheden mogen ze dit zelf verwijderen. Dit op een veilige manier doen is echter niet zo eenvoudig. De Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) stelde daarom in samenwerking met de sector een code op rond veilig werken met asbestdaken en -gevels.

De code bevat nuttige informatie omtrent de verplichtingen waaraan een werkgever moet voldoen, de risico's die komen kijken bij verweerd asbestcement en de maatregelen die moeten worden genomen om de werf voor te bereiden en de werken uit te voeren.

Dakwerkers kunnen zich sedert 2019 ook aansluiten bij het Asbestcharter voor dakaannemers. Dit is een initiatief van de OVAM, de Bouwunie en de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB). In het charter beloven dakaannemers alle wettelijke verplichtingen te zullen naleven i.v.m. asbest en te werken volgens de code van goede praktijk.

Hiermee ontstaat een kwaliteitsgarantie waardoor publieke en private opdrachtgevers sneller geneigd zullen zijn samen te werken met dakwerkers die aangesloten zijn bij het charter, of met dakwerkers die minstens de code van goede praktijk naleven.


Bron: Prebes

 
Meer informatie
 
 

Inzicht in aandoeningen aan het bewegingsapparaat met Napo

 

In een nieuwe online toolkit wil men werkgevers en werknemers bewust maken en advies geven over musculosketale aandoeningen (MSA). In 14 filmpjes worden evenveel verschillende activiteiten, hun gevaren en mogelijke preventiemaatregelen besproken. Zo komen onder andere kantoorwerk, repetitief werk, hanteren van ladingen, statische en ongewone houdingen,... aan bod.

De toolkit is in het Engels terug te vinden op de website en kan worden gebruikt om groepsgesprekken binnen de onderneming te stimuleren. 

Bron: beswic.be

 
Naar de NAPO-filmpjes
 
Heeft u al gedacht aan...?
 

Heeft u al gedacht aan...?

 

Mogen jongeren werken met landbouwmachines

Vroeger konden jongeren die beschikten over een gepast rijbewijs rijden met tractoren en werken met landbouwmachines. Dit is echter niet langer toegestaan omdat landbouwmachines sedert het in werking treden van het KB van 22 mei 2019 als gevaarlijk moeten worden beschouwd. Jongeren mogen dus principieel geen tractoren, oogstmachines, freesmachines,... meer hanteren, bedienen of gebruiken.

Enige uitzondering die daarop gemaakt kan worden zijn stagiairs die in het kader van hun opleiding met dergelijke machines werken. Dit dient dan evenwel onder strikt toezicht van een verantwoordelijke te gebeuren.

Indien een tractor enkel en alleen gebruikt wordt om van punt A naar punt B te rijden wordt dit niet beschouwd als gevaarlijke arbeid en mogen jongeren -met inbegrip van jobstudenten- dit doen.


Bron: Preventagri

 
Meer informatie