Nieuwsflash - Oktober 2019

 
 
Mediwet
 
 
Workshop 'Wat te doen bij een arbeidsongeval?'
 

Workshop 'Wat te doen bij een arbeidsongeval?'

 

Er heeft zich iemand gekwetst tijdens het werk... wat nu?

Mediwet organiseert een workshop 'Wat te doen bij een arbeidsongeval?' waarin u te weten komt welke documenten cruciaal zijn, we tonen het belang van een goede omschrijving van het ongeval aan en we leggen uit wie op de hoogte dient gebracht te worden.

U leert dat het bepalen van de (diepere) oorzaken helpt bij het definiëren van maatregelen die ervoor zorgen dat dergelijke ongevallen niet meer gebeuren.
Er wordt tevens een link met de risicoanalyse, het jaaractieplan en globaal preventieplan gemaakt.
Niet elk ongeval op de arbeidsplaats heeft een ernstig letsel tot gevolg, maar de combinatie van het letsel, de omstandigheden en het voorwerp kan ervoor zorgen dat het incident valt binnen de regels van een “ernstig ongeval”. In dat geval wordt het opstellen van een omstandig verslag noodzakelijk, een taak die Mediwet dan voor u opneemt.

Via een aantal oefeningen en praktijkcases loodsen we u door de verschillende verplichtingen. Valkuilen en fouten worden toegelicht. Met deze informatie kan u dan aan de slag in de eigen organisatie.

Inschrijven voor deze workshop op 07/11/2019 in Gent.
Inschrijven voor deze workshop op 07/11/2019 in Antwerpen.

 
 
 

Een nieuwe online tool voor het aanmaken van een werkpostfiche

 

Flexibiliteit is niet meer weg te denken uit het huidige bedrijfsleven. Veel werkgevers doen daarbij een beroep op interim werkkrachten.

Ook voor deze tijdelijke werkkrachten is de wet welzijn van toepassing. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de gebruiker/inlener die o.a. moet aangeven of het medisch toezicht al dan niet van toepassing is. De uitvoering van dit medisch toezicht gebeurt in principe door de arbeidsarts van het interimkantoor.

Een correct ingevulde werkpostfiche, inclusief de codes voor de gezondheidsrisico’s, is essentieel voor de arbeidsarts om de werksituatie en de risico’s verbonden aan de arbeidstaak correct in te schatten en het medisch onderzoek dus conform te kunnen uitvoeren. De praktijk leert echter dat veel inleners die werkpostfiche niet of onvolledig opmaken.

Prevent & Interim probeert aan de hand van hun nieuwe website, www.werkpostfiche.be, de gebruiker te helpen om zijn wettelijke verplichting na te komen bij het opmaken van de werkpostfiche.

Op de website is o.a. een online tool beschikbaar om vlot werkpostfiches aan te maken. Belangrijke items daarbij zijn het KBO-nummer, een uniek identificatienummer van de werkpostfiche, de uitgiftedatum en de gezondheidsrisico’s. Een volledige uitleg in verband met de werkpostfiche is te vinden op de nieuwe website.

 
Meer info rond interimarbeid
 
 

Jaaractieplan 2020: indienen voor 1 november 2019

 

In het jaaractieplan (JAP) leggen bedrijven hun preventieve acties vast. In het kader van het dynamisch risicobeheersingssysteem dienen werkgevers dit plan op te maken, samen met het globaal preventieplan (GPP). Het GPP bevat de grote lijnen van het preventiebeleid voor een termijn van 5 jaar.

Het JAP geeft een gedetailleerd verslag van de preventiemaatregelen die in dat jaar moeten worden gerealiseerd. Het JAP beschrijft de specifieke uitwerking van de maatregelen uit de risicoanalyse die vooropgesteld werden in het GPP.

Concreet dient het minimum volgende zaken te bevatten:

1. De prioritaire doelstellingen in het kader van het preventiebeleid van het volgend dienstjaar;
2. De middelen en methoden om deze doelstellingen te bereiken;
3. De opdrachten, verplichtingen en middelen van alle betrokken personen;
4. De aanpassingen die moeten worden aangebracht aan het GPP:

  • gewijzigde omstandigheden;
  • de ongevallen en incidenten die zich in de onderneming of instelling hebben voorgedaan;
  • het jaarverslag van de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk van het voorbije dienstjaar;
  • de adviezen van het CPBW tijdens het voorbije dienstjaar.

Het JAP moet ten laatste op 1 november worden voorgelegd aan het Comité Preventie en Bescherming op het Werk. Bij afwezigheid van het Comité wordt deze respectievelijk vervangen door de syndicale afvaardiging of door de werknemers. Het JAP mag niet in uitvoering worden gebracht voordat het CPBW (syndicale afvaardiging of werknemers) zijn advies heeft verstrekt.

 
 
 

Publieke raadpleging voor de herziening van grenswaarden voor beroepsmatige blootstelling

 

Van tijd tot tijd organiseert FOD WASO een publieke raadpleging om nadien de grenswaarden voor chemische agentia (bijlage VI.1-1. A van de codex over het welzijn op het werk) te bepalen.

Ook dit jaar kan men opnieuw bezwaren indienen, ten laatste op 31 oktober 2019.

De uitgewerkte bezwaardossiers i.v.m. die ingediende bezwaren moeten dan vóór 1 februari 2020 ingediend zijn.

 
Meer informatie
 
Sociale verkiezingen
 

Sociale verkiezingen

 

Elke vier jaar hebben in de Belgische ondernemingen de sociale verkiezingen plaats. Sociale verkiezingen zijn geen doel op zich, maar leiden tot de samenstelling van de inspraakorganen, nl. de ondernemingsraad en het comité voor preventie en bescherming op het werk, waarin sociaal overleg op ondernemingsvlak kan plaatsvinden.

In 2020 vinden de sociale verkiezingen plaats van 11 tot 24 mei 2020. Het FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg organiseert gratis informatiesessies voor geïnteresseerden. U kan tevens heel wat relevante informatie terugvinden op de website van het FOD WASO.


Bron: FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg

 
Naar de website van het FOD WASO
 
 

Heeft u al gedacht aan...?

 

De gevaren van besloten ruimtes

Verschillende beroepen worden al eens uitgeoefend in besloten ruimtes.

Een besloten ruimte is een ruimte die niet geschikt is voor langdurig verblijf, die besloten is (nauwe toegang en/of moeilijke evacuatie) en/of waar een gevaarlijke atmosfeer is of kan zijn (al dan niet door gebrekkige ventilatie).

Dit komt onder andere voor bij werkzaamheden in opslagtanks maar ook bij het werken in rioleringen, kruipruimtes, (regen)putten, silo’s,…

De risico’s kunnen heel divers zijn. Er kan sprake zijn van zuurstoftekort of blootstelling aan gevaarlijke stoffen, evacuatie uit een nauwe ruimte vraagt ook extra aandacht, en zo zijn er nog wel een aantal.

Op de website van Vlario (een overlegplatform en kenniscentrum voor de riolering- en afvalwaterzuiveringssector in Vlaanderen) staat een checklist die deze risico’s in kaart brengt.

 
Naar de website van Vlario