Extra nieuwsflash - Oktober 2018

 
 
Mediwet
 
 
Welke oplossingen voor hinderlijk kantoorlawaai?
 

Welke oplossingen voor hinderlijk kantoorlawaai?

 

Systemen voor geluidsmaskering zijn ontwikkeld om een permanent achtergrondgeluid op te wekken dat de impact van geluiden in kantoorlandschappen, zogenaamde ‘open spaces’, moet verminderen. Ze bestaan uit luidsprekers die een kunstmatig achtergrondgeluid of een ‘witte ruis’ als tegengeluid uitzenden.

In de praktijk echter zouden deze een tegengesteld effect hebben. Volgens het INRS (het Franse instituut voor veiligheid en gezondheid op het werk) zouden ze, veeleer dan het geluidsvolume te verminderen, het volume verhogen door een bijkomend geluid op te wekken. Andere preventiemiddelen op de markt zouden meer doeltreffender zijn. In de eerste plaats koptelefoons met een zogenaamde ‘actieve geluidscontrole’. Die uitrustingen, waarvan de technologie niet verward mag worden met die van de systemen voor geluidsmaskering, wekken een geluidssignaal op dat in staat is om de achtergrondgeluiden te neutraliseren. Samen met een goede akoestische behandeling van de wanden of plafonds van lokalen, de opstelling van kantooruitrusting in afgesloten ruimtes of nog een intelligente indeling van de ruimte met bijvoorbeeld kasten en planten, kunnen ze een einde aan de geluidshinder in kantoorruimtes maken.

Mediwet kan u inzake deze materie bijstaan met de nodige kennis en kundigheid. Neem gerust contact op met ons voor meer informatie.

Bron:  Infoprotection.fr, L’INRS remet en cause l’efficacité des solutions de masquage sonore en open space, 24 september 2018

 
 
'Wisselwerken’ helpt hardnekkig zitgedrag op werkvloer doorbreken
 

'Wisselwerken’ helpt hardnekkig zitgedrag op werkvloer doorbreken

 

Zit u goed? Waarschijnlijk wel. Want de Vlaming zit gemiddeld meer dan 8 uur per dag neer. Vooral bedienden zitten regelmatig lang stil: ongeveer 5,5 uren tijdens de werkuren.
Maar wie meer dan 10 uur per dag zit, loopt bijna 35% meer kans op (vroegtijdig) overlijden dan wie slechts 1 uur per dag zit. Veel mensen voelen zich ook minder productief en minder energiek tijdens een ‘zitmarathon’.

Neerzitten zit ingebakken in onze cultuur. Op school zijn kinderen flink als ze stilzitten, en waarschijnlijk wordt er in heel wat ondernemingen ook raar opgekeken als een collega even rechtstaat tijdens een vergadering. Er zijn al bedrijven die actie ondernemen, maar toch is dit nog niet wijdverspreid.

Die mentaliteitswijziging wil het Vlaams Instituut Gezond Leven door een nieuwe term op de werkvloer te introduceren: wisselwerken.

Wisselwerken, dat is elk half uur even rechtstaan. Zo gaat uw energiepeil de lucht in! Een kleine moeite, met bewezen effecten: beperk dat medewerkers lang stilzitten en onderbreek het regelmatig door even recht te staan, rond te stappen en te bewegen. Zij ondervinden niet alleen een positieve impact op hun fysieke gezondheid, ze hebben meer energie, kunnen zich beter concentreren en zijn productiever. Minder ziekteverzuim, een goede werksfeer en een positief imago zijn de bonus voor de onderneming.

Bent u overtuigd? En wil u een verschil maken in uw onderneming? Bestel op www.wisselwerken.be een gratis wisselwerkpakket met affiches en ludieke stickers. Het is niet eens zo moeilijk: 79% van de personen die wisselwerken heeft getest, gaf aan dat wisselwerken haalbaar is tijdens zijn of haar dagelijks werk.

Wil ú wel aan de slag gaan in de onderneming, maar zijn uw medewerkers, collega’s of leidinggevenden nog niet overtuigd? Download dan zeker de PowerPoint ‘wisselwerken werkt!’

Wordt er al gewisselwerkt in uw onderneming? Post beeldmateriaal via #wisselwerken.be op social media en inspireer zo andere ondernemingen. U kan een verschil maken!

Wenst u graag meer informatie rond ergonomie, aarzel niet en contacteer ons. Wij helpen u graag verder.

 
Meer informatie
 
Radonactie 2018
 

Radonactie 2018

 

Elk jaar organiseert het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) haar jaarlijkse ‘Radonactie’. Deze campagne start telkens op 1 oktober en wil de bevolking informeren over de risico’s van radon.

Radon is een geurloos, kleurloos en smaakloos radioactief gas dat van nature aanwezig is in de bodem. Vanuit de ondergrond kan het in huizen en gebouwen binnendringen via barsten, sanitaire installaties en waterleidingen. Wanneer dit gas wordt ingeademd kan het longkanker veroorzaken. Radon is trouwens na roken de belangrijkste oorzaak van longkanker in ons land.

U kan eenvoudig testen of u wordt blootgesteld aan radon via een detector die gedurende 3 maanden –tussen oktober en april- in de meest gebruikte ruimte van het gebouw moet worden geplaatst. Na die periode stuurt u de detector voor analyse terug.

Tussen 1 oktober en 31 december 2018 kan u als werkgever detectoren bestellen via http://www.radonatwork.be om radon op de werkvloer te meten.
Elke Belgische burger kan een detector bestellen via de website www.radonactie.be.

Uiteraard is in eerste instantie een goede ventilatie van belang, vooral in de koude maanden. Op die manier kan u de radonconcentratie al gevoelig reduceren. Indien de radonconcentratie toch te hoog is, meer dan 300 Becquerel/m³, wordt u bij het saneringsproces begeleid door de partners van de campagne.

Indien u zich zorgen maakt over het eventuele radongehalte in uw onderneming, kan Mediwet u hierin met raad en daad bijstaan. Contacteer ons gerust.

 
Meer informatie
 
Heeft u al gedacht aan...?
 

Heeft u al gedacht aan...?

 

De nieuwe etiketten aan de pomp

De brandstofetiketten zijn in de hele Europese Unie veranderd sedert 12/10/2018. De diverse soorten gele en groene labels verdwijnen. In de plaats komen witte etiketten met zwarte belettering. Voor benzines worden de etiketten rond, voor diesel vierkant en LPG wordt een ruit.

Het etiket moet worden aangebracht op de nieuwe voertuigen en op de brandstofpompen van het type benzine, diesel, waterstof (H2), gecomprimeerd aardgas (CNG), vloeibaar aardgas (LNG) en vloeibaar petroleumgas (LPG) in alle tankstations binnen de Europese Unie, op een voor de consumenten duidelijke en zichtbare manier.

Zoals in alle overgangsperiodes zullen er wel vergissingen gebeuren doordat men de verkeerde soort brandstof tankt aan de pomp. Diesel tanken in een benzinewagen zal niet zo snel gebeuren, omdat het pistool voor diesel te dik is voor de opening aan een benzinewagen. Omgekeerd is verkeerdelijk benzine tanken in een dieselwagen wel mogelijk. Een dieselrijder die benzine tankt kan zeer zware schade aan de motor veroorzaken. Mensen die zich vergissen en het tijdig opmerken mogen zeker de motor niet starten.


Bron afbeelding: FOD Economie

 
Meer informatie