Nieuwsflash - September 2018

 
 
Mediwet
 
 
Overleg over deconnectie en gebruik van digitale communicatiemiddelen i.k.v. burn-out preventie
 

Overleg over deconnectie en gebruik van digitale communicatiemiddelen i.k.v. burn-out preventie

 

In onze huidige werkcontext spelen internet en digitale communicatie een belangrijke rol. Het bereikbaar zijn breidt zich vaak ook uit tot na de werkuren en is een risicofactor in het ontstaan van burn-out. In Frankrijk hebben werknemers sinds begin 2017 het recht om te deconnecteren na de werkuren.
Minister Peeters voorziet in het kader van de preventie van burn-out een verplicht overleg over deconnectie.

De werkgever dient op regelmatige basis een overleg te organiseren over de bereikbaarheid van de werknemers en dit overleg vindt plaats binnen het CPBW. Deze verplichting is van toepassing vanaf 9 april 2018. Indien er geen CPBW aanwezig is, dient het overleg plaats te vinden met de vakbondsafvaardiging. Als de laatste niet aanwezig is, kan het rechtstreeks met de medewerkers. Uiteraard is het ook als werknemer aangewezen waakzaam te zijn over je eigen smartphonegebruik.

Bron: SD Worx & Belgisch Staatsblad

 
Meer informatie
 
 

What’s in a name? Preventieadviseur psychosociale aspecten versus de vertrouwenspersoon

 

Organisaties zijn vrij om al dan niet één of meerdere interne vertrouwenspersonen aan te stellen, op voorwaarde natuurlijk dat zij hiervoor de passende opleidingen volgen.

In organisaties die intern geen personeelslid als vertrouwenspersoon hebben aangeduid, stellen we vast dat soms de externe preventieadviseur psychosociale aspecten (PA PSY) als vertrouwenspersoon wordt vernoemd in het arbeidsreglement of in andere communicatie. Evenwel is de preventieadviseur psychosociale aspecten niet (automatisch) de vertrouwenspersoon binnen uw organisatie. U kan de preventieadviseur psychosociale aspecten van Mediwet enkel aanduiden als vertrouwenspersoon indien uw organisatie minder dan 20 werknemers tewerkstelt of wanneer er tegelijkertijd ook minstens één interne vertrouwenspersoon aangesteld is (een personeelslid van uw onderneming). In alle andere gevallen is er voor uw onderneming enkel een externe preventieadviseur psychosociale aspecten en geen interne vertrouwenspersoon.

Alle informatie betreffende de vorming van de interne vertrouwenspersonen met mogelijkheid tot inschrijving vindt u op onze vernieuwde website.

 
Naar de website
 
Wees alert voor asbest
 

Wees alert voor asbest

 

Op 25 september werd in het bijzijn van mevrouw Maggie De Block (minister van sociale zaken en volksgezondheid) de campagne ‘Wees alert voor asbest’ opgestart om de bevolking te sensibiliseren bij het zien van en het omgaan met asbest en asbesthoudende materialen.

Asbest is een kankerverwekkend product dat in het verleden veel toepassingen heeft gekend. De meest gekende toepassingen komen voor in de bouwsector. Daarbij denken we uiteraard aan de klassieke golfplaat. Maar ook als isolatiemateriaal, afsluiting van kachels, remschoenen, bloempotten, vloerbekleding en dergelijke meer werd het veel gebruikt. Asbest is immers zeer sterk, is hittebestendig en bovendien heel goedkoop. Sinds 1998 is het in België echter verboden om nog asbest te produceren, te verhandelen of te hergebruiken.

Niettegenstaande dit verbod is asbest toch nog alom aanwezig. In Vlaanderen is er momenteel nog zo een 2 miljoen ton asbest aanwezig onder allerlei verschillende toepassingen. In Wallonië zal dat analoog zijn.

Vlaanderen heeft de bedoeling om de regio asbestvrij te krijgen tegen 2040. Daarom hebben Fedris en Constructiv (de confederatie van de bouw) de handen in elkaar geslagen om een campagne op te starten om niet alleen de professionals maar ook het brede publiek te sensibiliseren en hun aandacht te vestigen op het probleem. Het aanwezige asbest dient immers op een veilige en verantwoorde manier verwijderd te worden.

Daar asbest nu, maar ook in de toekomst nog zwaar zal doorwegen op het budget van volksgezondheid, steunt mevrouw de Minister ten volle deze campagne en levert een aanzienlijk budget om de campagne te doen slagen.

Via onderstaande website kan je gratis de AsbestCheck downloaden. Dit is een handige app om asbest te herkennen en te weten hoe je er veilig mee kan omgaan.

Wees ALERT voor ASBEST en als je ’t goed aanpakt, heb je niets te vrezen

 
Meer informatie
 
 

Heeft u al gedacht aan...?

 

Een preventief alcohol- en drugbeleid

Heeft uw organisatie nog geen uitgewerkt alcohol- en drugbeleid op maat en wenst u hier verandering in te brengen? Wellicht kan de online Vragenlijst Alcohol- en Drugbeleid in de Organisatie (Q-ADO2.0) u al een stuk op weg helpen. U kan de vragenlijst gebruiken wanneer u een beleid wenst uit te werken, tussentijds wil toetsen en/of als evaluatie-instrument. U kan de resultaten downloaden en ontvangt feedback bij uw resultaten. De vragenlijst in gratis beschikbaar, in de beide landstalen (www.qado.be).

Wil u graag concreet aan de slag met het preventief alcohol- en drugbeleid van uw onderneming, schrijf u dan in voor de opleiding ‘Alcohol en drugs op de werkvloer’ op vrijdag 7/12/2018 van 13.00u tot 16.30u in QC Stables te Sint-Niklaas.

 
Meer informatie en/of inschrijven